vegyészmérnöki tudomány

A kémiai folyamatok végtermékeinek nagyüzemi előállításához szükséges berendezések tervezésének, telepítésének és működtetésének elmélete és gyakorlata.
A műszaki tudományok egyike.
A 19. sz. közepéig a vegyi termelés egyéni képességekre és a hagyományra épült. Attól kezdve a matematika és a fizika alkalmazása a kémiai problémák megoldásában, valamint a vegyi anyagok iránti növekvő kereslet azoknak az eljárásoknak a tanulmányozásához vezetett, amelyekben ismert kémiai és fizikai elvek alkalmazhatók nagy mennyiségekre, a hőigényekre, és nagy rendszerekben nagy tömegű vegyi anyagok mozgásának irányítására.
A sokféle anyag előállításából adódó különböző problémákat a technológiai műveletekre alkalmazható általános elvek fényében tanulmányozzák. 1900 óta erre a célra minden fejlett országban egyetemi tanszékeket, szakoktatást és a vegyészeti technológiának szentelt szakmai intézményeket hoztak létre.

Felhasznált irodalom