rothadás
(komposztálás, alternáriás rothadás, fekete rothadás, szürke rothadás, nemes rothadás)
Szerves anyagok, elsősorban fehérjékben gazdag állati hulladékok levegő nélküli anaerob folyamatok révén végbemenő lebomlása, amelyet mikroorganizmusok, főleg baktériumok és gombák idéznek elő.
A rothadás általában igen bűzös anyagok (pl. aminok)
képződésével jár.
Nevezik rothadásnak a szerves anyagok,
szerves hulladékok biológiai aerob lebomlását (pl. komposztálás) is.
Az alma romlásának egyik esete az alternáriás rothadás (Alternaria tenuis).
Közismerten fekete rothadásnak is nevezik.
A szőlő
betegsége a szürke rothadás, amelyet a Botrytis cinerea gomba okoz. Száraz,
meleg későőszi időjárásban a fertőzés megállhat, és aszú képződhet. Ezt a jelenséget
általában nemes rothadásnak nevezik.
Ha a levegő oxigénje
nem áll rendelkezésre, akkor anaerob
fajok szaporodnak el, és fermentáció,
illetve redukciós rothadási
folyamat megy végbe. Az anaerob folyamat során a szénből
csak kis rész szabadul fel, a szén
nagyobb részét metángáz
formájában szabadítják fel az anaerob
mikrobafajok. Az anaerob bomlás bűzös.
A felszabaduló kén-hidrogén
okozza a komposzthalom jellegzetes szagát.