rothadás
(komposztálás, alternáriás rothadás, fekete rothadás, szürke rothadás, nemes rothadás)

Szerves anyagok, elsősorban fehérjékben gazdag állati hulladékok levegő nélküli anaerob folyamatok révén végbemenő lebomlása, amelyet mikroorganizmusok, főleg baktériumok és gombák idéznek elő.

A rothadás általában igen bűzös anyagok (pl. aminok) képződésével jár.
Nevezik rothadásnak a szerves anyagok, szerves hulladékok biológiai aerob lebomlását (pl. komposztálás) is.
Az alma romlásának egyik esete az alternáriás rothadás (Alternaria tenuis). Közismerten fekete rothadásnak is nevezik.
A szőlő betegsége a szürke rothadás, amelyet a Botrytis cinerea gomba okoz. Száraz, meleg későőszi időjárásban a fertőzés megállhat, és aszú képződhet. Ezt a jelenséget általában nemes rothadásnak nevezik.
Ha a levegő oxigénje nem áll rendelkezésre, akkor anaerob fajok szaporodnak el, és fermentáció, illetve redukciós rothadási folyamat megy végbe. Az anaerob folyamat során a szénből csak kis rész szabadul fel, a szén nagyobb részét metángáz formájában szabadítják fel az anaerob mikrobafajok. Az anaerob bomlás bűzös. A felszabaduló kén-hidrogén okozza a komposzthalom jellegzetes szagát.

Felhasznált irodalom