retinol
(A-vitamin, retinal, retinolsav, retinilészter)

C20H30O

Az A-vitamin aktív formája, karotinoidszármazék.

Előfordulás
Az élelmiszerek közül a margarinokban, az olajos halban és a tejzsírokban fordul elő.
Retinol
hoz az ételekből, főképpen a sárgarépából és a zöldfőzelékekből jutunk hozzá - innen származik az a hiedelem, hogy a sárgarépa jót tesz a látásnak.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben nem zsírokban jól oldódik.
Az oldallánc 4 vagy 5 kettős kötése miatt cisz vagy transz formában egyaránt előfordul. A cisz izomerek kevésbé stabilak.
Az A-vitaminban megtalálható aldehid formája a retinal, sav formája a retinolsav és észter formája a retinilészter is.

Biológia
Hatását metabolitja a retinsav fejti ki az élőlények szervezetében.
Fenntartja a bőr és a tüdő hámszövetének épségét.
Részt vesz a látóbíbor szintézisében, amely meghatározza a sötétben való látáshoz alkalmazkodást.
Az A-vitamin hiánya csökkenti ezt az alkalmazkodási képességet, a súlyos A-vitaminhiány pedig tartós vaksághoz vezet.
Provitaminjai az alfa-, béta- és gamma-karotin.

Felhasznált irodalom