retinol
(A-vitamin, retinal, retinolsav, retinilészter)
C20H30O
Az A-vitamin aktív formája, karotinoidszármazék.
Előfordulás
Az élelmiszerek közül a margarinokban,
az olajos halban és a tejzsírokban fordul
elő.
Retinolhoz az ételekből, főképpen a sárgarépából és a zöldfőzelékekből jutunk
hozzá - innen származik az a hiedelem, hogy a sárgarépa jót tesz a látásnak.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben nem zsírokban jól oldódik.
Az oldallánc 4 vagy 5 kettős kötése miatt cisz vagy transz formában egyaránt
előfordul. A cisz izomerek kevésbé stabilak.
Az A-vitaminban megtalálható aldehid
formája a retinal, sav formája a retinolsav és észter formája
a retinilészter is.
Biológia
Hatását metabolitja a retinsav fejti ki az élőlények szervezetében.
Fenntartja a bőr és a tüdő hámszövetének épségét.
Részt vesz a látóbíbor szintézisében, amely meghatározza a sötétben való látáshoz
alkalmazkodást.
Az A-vitamin hiánya csökkenti ezt az alkalmazkodási képességet, a súlyos
A-vitaminhiány pedig tartós vaksághoz vezet.
Provitaminjai az alfa-, béta- és gamma-karotin.