poliszorbátok
A polietilén-glikol-szorbát zsírsavak észterei, amelyeket mint emulgeálószert, sűrítőt, stabilizátort használnak élelmiszeradalékként illetve gyógszer-segédanyagként .
Gyakran alkalmazzák a kozmetikai szerekben is az esszenciális olajok vizes bázisú készítményeiben.
Egyes változatai és élelmiszeradalék
kódjaik a következők:
- poliszorbát 20 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monolaurát E
432] (laurinsavas
észter)
- poliszorbát 80 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monooleát E
433] (olajsavas
észter)
- poliszorbát 40 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monopalmitát E
434] (palmitinsavas
észter)
- poliszorbát 60 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monosztearát E
435] (sztearinsavas
észter)
- poliszorbát 65 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-trisztearát E
436] (sztearinsavas
észter)
A zárójelben megadott szám az oxietilén -(CH2CH2O)- csoportok számát jelenti.