poliszorbátok

A polietilén-glikol-szorbát zsírsavak észterei, amelyeket mint emulgeálószert, sűrítőt, stabilizátort használnak élelmiszeradalékként illetve gyógszer-segédanyagként .

Gyakran alkalmazzák a kozmetikai szerekben is az esszenciális olajok vizes bázisú készítményeiben.

Egyes változatai és élelmiszeradalék kódjaik a következők:
- poliszorbát 20 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monolaurát E 432] (laurinsavas észter)

- poliszorbát 80 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monooleát E 433] (olajsavas észter)
- poliszorbát 40 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monopalmitát E 434] (palmitinsavas észter)
- poliszorbát 60 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monosztearát E 435] (sztearinsavas észter)
- poliszorbát 65 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-trisztearát E 436] (sztearinsavas észter)

A zárójelben megadott szám az oxietilén -(CH2CH2O)- csoportok számát jelenti.

Felhasznált irodalom