piroszőlősav
(2-oxopropánsav, piruvát)

C3H4O3, H3C-CO-COOH

A poroszőlősav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Piroszol.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Ecetszagú folyadék.
Színtelen, enyhén sárgás folyadék
Forráspont: 165°C
Olvadáspont: 11,8°C
Vízzel elegyedik
Lobbanáspont: 83°C
Sűrűség: 1,267

A tejsav nemkirális oxidációs származéka.

Biológia
Az anyagcsere-folyamatok jelentős összetevője.
A glikolízis utolsó lépésében keletkezik.
A glükóz lebontásának első lépése a glikolízis. Ennek során a szőlőcukor molekula először egy hat szénatomos foszfáttá alakul, aztán két db három szénatomos piroszőlősav molekula jön létre, ennek energiájából 2 ATP molekula keletkezik.
A glikolízis végén a piroszőlősav szén-dioxid leadása közben két szénatomos acetilcsoporttá alakul, melyet a koenzim-A szállít el a citromsavciklus színhelyére.
Eddig tehát egy glükóz molekulából két acetil-koenzim-A és két ATP származik.

A glikolízis végtermékeként keletkező piroszőlősav tovább bontásának módja a sejt oxigénellátottságától függ.
Tejsav-dehidrogenáz enzimmel tejsavvá, ala-transzamináz enzimmel alaninná alakulhat át.

Felhasznált irodalom