piroszőlősav
(2-oxopropánsav, piruvát)
C3H4O3,
H3C-CO-COOH
A poroszőlősav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Piroszol.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Ecetszagú folyadék.
Színtelen, enyhén sárgás folyadék
Forráspont: 165°C
Olvadáspont: 11,8°C
Vízzel elegyedik
Lobbanáspont: 83°C
Sűrűség: 1,267
A tejsav nemkirális oxidációs származéka.
Biológia
Az anyagcsere-folyamatok jelentős összetevője.
A glikolízis utolsó lépésében keletkezik.
A glükóz lebontásának
első lépése a glikolízis. Ennek során a szőlőcukor
molekula először egy hat szénatomos
foszfáttá alakul, aztán két db három
szénatomos piroszőlősav
molekula jön létre, ennek energiájából 2 ATP molekula keletkezik.
A glikolízis végén a piroszőlősav szén-dioxid leadása közben két szénatomos
acetilcsoporttá alakul, melyet a koenzim-A szállít el a citromsavciklus színhelyére.
Eddig tehát egy glükóz molekulából két acetil-koenzim-A és két ATP származik.
A glikolízis végtermékeként keletkező piroszőlősav tovább bontásának
módja a sejt oxigénellátottságától függ.
Tejsav-dehidrogenáz enzimmel tejsavvá,
ala-transzamináz enzimmel alaninná
alakulhat át.