natamicin
(pimaricin, E 235)

C33H47O13N

Előfordulás
A Streptomyces natalensis sugárgomba által termelt polien-makrolid-antibiotikum.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben nagyon rosszul oldódik.
Fungicid tulajdonságú.
A szorbinsavhoz hasonlóan meggátolja a penészek és élesztők szaporodását, de csak csekély hatással van a baktériumokra.
Nagyon kis koncentrációban (<10 ppm) már hatékony.

Felhasználás
Egy tartósítóként, valamint sajt felületének kezelésére használják. Viszonylag hosszú ideig megmarad a sajt felületén, csak a legkülső rétegébe hatol be, megvédi a felületi penészektől legalább nyolc héten át, és elpusztítja az aflatoxint termelő fajokat is. A sajt ízét a kezelés nem befolyásolja.
Élelmiszeradalékként kódja E 235.
Gombás fertőzések kezelésére is alkalmazzák.

Biológia
A vizsgálatok alapján nem okoz rezisztencia kialakulást a humán gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben, sőt allergiás reakciókat sem okoz. v