natamicin
(pimaricin, E 235)
C33H47O13N
Előfordulás
A Streptomyces natalensis sugárgomba által termelt polien-makrolid-antibiotikum.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben nagyon rosszul oldódik.
Fungicid tulajdonságú.
A szorbinsavhoz hasonlóan meggátolja
a penészek és élesztők szaporodását, de csak csekély hatással van a baktériumokra.
Nagyon kis koncentrációban (<10 ppm) már hatékony.
Felhasználás
Egy tartósítóként, valamint sajt felületének
kezelésére használják. Viszonylag hosszú ideig megmarad a sajt felületén, csak
a legkülső rétegébe hatol be, megvédi a felületi penészektől legalább nyolc
héten át, és elpusztítja az aflatoxint termelő fajokat is. A sajt ízét a kezelés
nem befolyásolja.
Élelmiszeradalékként kódja E 235.
Gombás fertőzések kezelésére is alkalmazzák.
Biológia
A vizsgálatok alapján nem okoz rezisztencia kialakulást a humán gyógyászatban
alkalmazott antibiotikumokkal szemben, sőt allergiás reakciókat sem okoz.
v