nátrium-nitrit
(E 250)
NaNO2
A salétromossav nátriummal
alkotott sója.
Előállítás
Nátriumnitrátból hevítéssel állítják
elő:
NaNO3 -> 2NaNO2 + O2
Fizikai és kémiai tulakdonságok
Fehér vagy sárgás szilád anyag.
Olvadáspont: 280°C (elbomlik)
Forráspontja alatt 320°C-on elbomlik
Sűrűség: 1.9 g/cm3
Vízben jól oldódik.
(20°C-on 82 g/100 ml)
Hevitésre robbanhat 530°C felett.
Savak hatására bomlik
mérgező nitrogén oxidok
keletkezésével.
Erős oxidálószer, reakcióba lép éghető
és redukáló anyagokkal.
Felhasználás
Az élelmiszeriparban tartósítószerként
használatos, elsősorban húskészítményekben. Véd a botulizmus (egy baktérium-toxin
okozta halálos ételmérgezés) ellen. Helyette más gátlószert még nem találtak.
Élelmiszeradalékként kódja E 250.
Biológia
Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrozaminokká alakul.