nátrium-nitrit
(E 250)

NaNO2
A salétromossav nátriummal alkotott ja.

Előállítás
Nátriumnitrátból hevítéssel állítják elő:

NaNO3 -> 2NaNO2 + O2

Fizikai és kémiai tulakdonságok
Fehér vagy sárgás szilád anyag.
Olvadáspont: 280°C (elbomlik)
Forráspontja alatt 320°C-on elbomlik
Sűrűség: 1.9 g/cm3
Vízben jól oldódik. (20°C-on 82 g/100 ml)
Hevitésre robbanhat 530°C felett.
Savak hatására bomlik mérgező nitrogén oxidok keletkezésével.
Erős oxidálószer, reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal.

Felhasználás
Az élelmiszeriparban tartósítószerként használatos, elsősorban húskészítményekben. Véd a botulizmus (egy baktérium-toxin okozta halálos ételmérgezés) ellen. Helyette más gátlószert még nem találtak.
Élelmiszeradalékként kódja E 250.

Biológia
Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrozaminokká alakul.

Felhasznált irodalom