mannit
(mannitol, hexán-1,2,3,4,5,6-hexol, E 421)

C6H14O6, C6H8(OH)6, CH2OH(CHOH)4CH2OH
Természetes cukor-alkohol (polihidroxi-alkohol) A szorbit sztereo-izomere.

Előfordulás
A természetben előfordul sok növényben (tűlevelűekben, gombákban, tengeri növényekben).

Előállítás
Élelmiszeripari célra algákból vonják ki, vagy vegyileg állítják elő invert cukorból (ami glukóz és fruktóz vegyülete).

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos anyag
Vízben oldható.
Mannózból vagy fruktózból származik.

Felhasználás
Nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelőszerként, édességekben és rágógumi bevonóként.
Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat!
Élelmiszeradalékként kódja E 421.

Felhasznált irodalom