karamell(a)
(karamelizáció, E 150, szulfitos karamell, E 150(b), ammóniás karamell, E 150(c), ammónium-szulfitos karamell E 150(d))
Az egyik
legrégebben és legelterjedtebben alkalmazott élelmiszer-színezék.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Világosabb - sötétebb barnás színű folyékony anyag
Sűrűsége 1,244 - 1,376 g/cm3
Előállítás
Különböző cukrok (sacharóz,
glükóz, maltóz)
vagy keményítő megfelelő
hevítésével (170°C), vagy ammóniummal
történő kezelésével állítják elő.
Iparilag általában keményítőből vagy kukoricaszirupból gyártják.
Magát a folyamatot karamelizációnak nevezik
Felhasználás
Több módosulatát alkalmazzák:
- szulfitos karamell E
150(b)
- ammóniás karamell E 150(c)
- ammónium-szulfitos karamell E 150(d)
Élelmiszeradalékként, mint színezéket
és ízesítőt alkalmazzák, kódja E
150 és a változat betüjele (lásd fentebb).
Biológia
"Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek
során megváltoztatta a vérképet.