karamell(a)
(karamelizáció, E 150, szulfitos karamell, E 150(b), ammóniás karamell, E 150(c), ammónium-szulfitos karamell E 150(d))

Az egyik legrégebben és legelterjedtebben alkalmazott élelmiszer-színezék.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Világosabb - sötétebb barnás színű folyékony anyag
Sűrűsége 1,244 - 1,376 g/cm3

Előállítás
Különböző cukrok (sacharóz, glükóz, maltóz) vagy keményítő megfelelő hevítésével (170°C), vagy ammóniummal történő kezelésével állítják elő.
Iparilag általában keményítőből vagy kukoricaszirupból gyártják.
Magát a folyamatot karamelizációnak nevezik

Felhasználás
Több módosulatát alkalmazzák:
- szulfitos karamell E 150(b)
- ammóniás karamell E 150(c)
- ammónium-szulfitos karamell E 150(d)
Élelmiszeradalékként, mint színezéket és ízesítőt alkalmazzák, kódja E 150 és a változat betüjele (lásd fentebb).

Biológia
"Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek során megváltoztatta a vérképet.

Felhasznált irodalom