izzadság
(verejték)

k (főleg nátrium-klorid) és más kicsiny molekulák (pl. karbamid, tejsav és ammónia) hígított oldata, amelyet az emlősök bőrén lévő verejtékmirigyek aktívan kiválasztanak.
Gondoskodik a nitrogén kiválasztásának mechanizmusáról.
A bőr felületéről történő párolgás hőveszteséget is jelent, így az izzadság különösen fontos a hőmérséklet-kiegyenlítés tekintetében. Normál esetben 1 liternyi verejték párolog el, ami 500 kalóriányi t képes leadni.

Avas vajra emlékeztető szagát a "kísérő" baktériumos folyamatokban keletkező különböző karbonsavak [butánsav (vajsav), pentánsav (valeriánsav) és hexánsav (kapronsav)] okozzák.
A baktériumos folyamatok alapja a Streptococcus albus baktérium által kiválasztott tejsav, amelyet más baktériumok megemésztenek és a már említett karbonsavakká alakítanak.
A verejték más vegyületeket is tartalmaz, például hormonokat, butándiont (ennek a szaga a sajtéra emlékeztet) és "hónaljszagú" 3-metil-2-hexénsavat.
A kutyák az izzadság egyénre jellemző szaga alapján ismerik meg az embert.

Felhasznált irodalom