guanidin
(guanidinium)
CH5N3, HN:C(NH2)2
A karbamid imidjének tekinthető szénsavszármazék vegyület.
Neve első előállításából ered, ami perui guanóban lévő guaninból történt oxidatív lebontással.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos
vegyület.
Higroszkópos tulajdonságú.
Olvadáspontja 50 °C.
Erős, egyértékű szerves bázis.
Vízben és alkoholban jól oldódik.
Hevítve bomlik.
Hajlamos hidrogénkötések képzésére.
Proton felvételével szimmetrikus guanidinium kation keletkezik, amiben a szénatom és a három nitrogénatom egy síkban található.
Reakcióképes vegyület.
Előállítás
Laboratóriumban ammónium-tiocianát enyhe melegítésével, bomlással keletkezik:
3NH4SCN -> 2CH5N3 + H2S + CS2
A kereskedelmi célú előállítás kétlépéses folyamat.
Az első lépés
dicián-diamid reakciója ammóniumsókkal.
A keletkező biguanidin ammonolízissel guanidinium kationt ad.
A második lépésben a sót bázissal kezelik.
Felhasználás
Nitrátját ([C(NH2)3]NO3) a légzsákokban használják. A robbanásakor keletkező gáz fújja fel.
Biológia
Nagyobb töménységben denaturálja a fehérjéket.