zsirsavak mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, borkő- és diacetiltartar-savnak az észterei

Glicerin észterei zsírsavakkal illetve,
ecetsavval - E 472(a) = acetogliceridek,
tejsavval - E 472(b) = laktogliceridek,
citromsavval E 472(c) = citrogliceridek,
borkősavval E 472(d) = tartarogliceridek és
diacetiltartar-savval E 472(e) = acetiltartarogliceridek
Oldódási- és fizikai adottságaik hasonlóak az 'E471'-es anyagokéhoz.

Felhasználás
- védő bevonórétegként húsokon, diókon, gyümölcsökön,
- szekvesztrálóként olajokban és zsírokban,
- emulgeáló- és stabilizátorként csomagolt porokban (levespor, stb.),
- kenőszerként élelmet kezelő gépekben, és
- oldószerként ételízesítőkhöz és ételszínezőkhöz.

Élelmiszeradalékként kódja E 472, és a változat betűjele.

Felhasznált irodalom