faggyú
(faggyú olaj)
Szobahőmérsékleten szilárd állati zsír.
Előfordulás
Elsősorban kérődző emlősök szöveteiben, de más állatokban is megtalálható.
Az emberi bőr felszínén található vékony zsírréteg
(bőrfelszíni lipid réteg) is részben
faggyúból áll.
Fizikai
és kémiai tulajdonságok
Fő tömegében szobahőmérsékleten szilárd, de vannak alacsonyabb olvadáspontú
összetevői.
Főleg sztearinsavas
és palmitinsavas glicerinészterekből
áll.
A faggyú kémiai szerkezete (n értéke a sztearinsav esetén 16, a palmitinsav
esetén 14)
Feldolgozás
Az ipari faggyút gőzfűtéses edényekben olvasztják, tisztítják és formába
öntik, ahol megdermed.
Ez a faggyú már elég tiszta közönséges szappan és gyertya készítésére.
Fehérítésére barnakövet és kénsavat használnak.
A faggyú olvadáspontjának növelése
érdekében az alacsonyabb olvadáspontú
összetevőket ("faggyú olaj") eltávolítják.
Felhasználás
Margarin gyártására marhafaggyút szokás használni, melyből sajtolással
oleomargarint készítenek.
A középkor lényeges világítóeszköze volt a faggyúgyertya
(a képen), amely a 19-20. században is használatban maradt. Ma is használják.
A borászatban a kérődző állatokból nyert faggyút hordóajtó tömítésre
használják.
A szappanok, tisztító-
és emulgeálószerek fontos alapanyaga.
Kozmetikai célokra is használják.