aerob folyamat
(oxibiotikus folyamat, aerob bomlás, aerob fermentáció, korhadás)
Olyan kémiai átalakulás, többnyire
mikroorganizmusok (aerob szervezetek) hatására végbemenő szervesanyag-leépülés
(aerob bomlás, aerob fermentáció), amelynek feltétele a levegő,
illetve az oxigén jelenléte.
Egyik jellemzője a természeti átalalulásoknak (pl. korhadás) és az aerob
biodegradációs eljárásoknak (pl. komposztálás,
biológiai szennyvíztisztítás).
Az aerob bomlás eredményeként a szerves
anyagok jelentős hőfejlődéssel, de jelentős
bűz-, illetve szagképződés
nélkül szén-dioxiddá
és vízzé, nitritekké
és nitrátokká, szulfitokká
és szulfátokká, valamint foszfátokká
alakulnak (ásványosodás).
Biológiai
szennvíztisztítás aerob folyamata levegőbefúvással.