adipinsav
(hexándisav - E 355, nátrium-adipát - E 356, kálium-adipát - E 357)

HOOC-(CH2)4-COOH

Az adipinsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az Adipsav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szagtalan, színtelen, kristályos por
Olvadáspontja 153 °C.
Forráspont: 338°C
Sűrűség: 1.36 g/ml
Oldékonyság vízben: 1,4 g/100 ml 15°C-on
Hevitésre bomlik , mérgező és maró hatású anyagok keletkeznek belőle.
Gyenge sav.
Reagál oxidáló szerekkel.

Felhasználás
A nejlon egyik legfontosabb monomere a hexametilén-diamin mellett.
Különböző észtereit műanyagokhoz használják lágyító adalékként .
Az élelmiszeriparban sav-szabályzóként használják.
Élelmiszeradalék
ként kódja E 355.
Nátriumsójával (nátrium-adipát - E 356) és
Káliumsójával (kálium-adipát - E 357) együtt.

Felhasznált irodalom