adipinsav
(hexándisav - E 355, nátrium-adipát - E 356, kálium-adipát - E 357)
HOOC-(CH2)4-COOH
Az adipinsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az Adipsav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szagtalan, színtelen, kristályos por
Olvadáspontja 153 °C.
Forráspont: 338°C
Sűrűség: 1.36 g/ml
Oldékonyság vízben: 1,4 g/100 ml 15°C-on
Hevitésre bomlik , mérgező és maró hatású
anyagok keletkeznek belőle.
Gyenge sav.
Reagál oxidáló szerekkel.
Felhasználás
A nejlon egyik legfontosabb
monomere a hexametilén-diamin mellett.
Különböző észtereit
műanyagokhoz használják
lágyító adalékként
.
Az élelmiszeriparban sav-szabályzóként
használják.
Élelmiszeradalékként kódja E 355.
Nátriumsójával (nátrium-adipát
- E 356) és
Káliumsójával (kálium-adipát
- E 357) együtt.