triptofán
(a-amino-b-indolil-propionsav)
C11H11N2O2
Esszenciális, fehérjealkotó, indolszármazék
aminosav.
Előfordulás
Kis mennyiségben sok fehérje
tartalmazza, pl. tej-albumin, fibrin. Megtalálható a karfiolban, zölbabban,
sárgarépában, dióban, tojásban, húsban.
A triptofán molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A trp.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos anyag.
Olvadáspontja 280-285°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Esszenciális aminosav,
vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
A fehérjék mellett több enzim és neurotranszmitter fontos építőköve.
A felnőtt ember napi szükséglete 0,25 g.