triptofán
(a-amino-b-indolil-propionsav)

C11H11N2O2
Esszenciális, fehérjealkotó, indolszármazék aminosav.

Előfordulás
Kis mennyiségben sok fehérje tartalmazza, pl. tej-albumin, fibrin. Megtalálható a karfiolban, zölbabban, sárgarépában, dióban, tojásban, húsban.

A triptofán molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A trp.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos anyag.
Olvadáspontja 280-285°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
A fehérjék mellett több enzim és neurotranszmitter fontos építőköve.
A felnőtt ember napi szükséglete 0,25 g.

Felhasznált irodalom