treonin
(a-amino-b-oxivajsav)

C4H9NO3, CH3-CH(OH)-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Többek között a tejben, húsban, tojásban, lisztben, rízsben, burgonyában, káposztában.

A treonin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A thr.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos por.
Olvadáspontja 256°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Hiánya májzsugorhoz vezethet.
A felnőtt ember napi szükséglete 0,5 g

Felhasznált irodalom