treonin
(a-amino-b-oxivajsav)
C4H9NO3, CH3-CH(OH)-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó
aminosav.
Előfordulás
Többek között a tejben, húsban, tojásban, lisztben, rízsben, burgonyában, káposztában.
A treonin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A thr.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos por.
Olvadáspontja 256°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Esszenciális aminosav,
vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Hiánya májzsugorhoz vezethet.
A felnőtt ember napi szükséglete 0,5 g