tioalkoholok
(merkaptánok, -SH csoport, tiolcsoport, szulfanilcsoport, szulfhidrilcsoport, metán-tiol, metil-merkaptán, alkil-diszulfidok, etán-tiol, etil-merkaptán, propil-merkaptán, propán-tiol, butil-merkaptán, bután-tiol)
-SH csoportot (tiolcsoport, szulfanilcsoport, vagy
szulfhidrilcsoport) tartalmazó szerves
vegyületek.
Az alkoholok analógjai, csak az oxigén
helyett kénatomot tartalmaznak.
Elnevezésük a felépítő szénhidrogén
alapján történik, pl. metán-tiol (CH3SH).
Úgy foghatók fel, mint a kén-hidrogén
alkilszármazékai, amelyekben
a hidrogént helyettesítjük alkillal.
Előfordulás
A természetben több merkaptán fordul elő, pl. hagyma szagát
adó propil-merkaptán (propán-tiol) (CH3CH2CH2SH),
a fokhagyma szagát adó etil-merkaptánnal (etán-tiol) (CH3CH2SH),
a görény bűzmirigyeiben termelődő butil-merkaptán (bután-tiol)
(CH3CH2CH2CH2SH).
Néhány merkaptán szerkezeti képlete:
metil-merkaptán
|
etil-merkaptán
|
propil-merkaptán
|
butil-merkaptán
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Előállíthatók alkil-halogenidek és kálium-hidrogén-szulfid reakciójával:
CH3Cl + KSH -> CH2O -> CH3SH + KCl
Metil- vagy dimetilkénsavból is előállíthatók kálium-hidrogén-szulfiddal.
Fizikai és kémiai tulajdonságok:
A merkaptánok illékony, jellemzően kellemetlen szagú, rendkívül intenzíven
bűzös folyadékok,
szaguk még nagyon nagy higításban
is észrevehető.
Forráspontjuk alacsonyabb,
mint a megfelelő alkoholoké, mert nem
asszociálnak.
Eltérően az alkoholok tól, a tiolok
savasak, reagálnak
lúgokkal és bizonyos
fémekkel sószerű
vegyületeket alkotnak.
A régebbi nevük a merkaptán abból a tulajdonságukból ered, hogy reagálnak
a higannyal ('megfogják').
Fémek merkaptidjai is előállíthatók. Ezekben a merkaptán hidrogénjét fém helyettesíti.
Egyhe oxidáció hatására a merkaptánok diszulfidokká alakulnak:
2C2H5SH + O -> C2H5SSC2H5S + H2O
Az alkil-diszulfidok vízben oldhatatlan undorító szagú folyadékok. Redukálva merkaptánokká alakulnak.
Felhasználás:
A földgázt etil-merkaptánnal
(etán-tiol) (CH3CH2SH) "illatosítják".