termoanalízis
Kémiai elemzésre (minőségi és mennyiségi) és az anyag melegítése/hevítése során keletkező termékek vizsgálatára alkalmas technika.
A minta valamilyen fizikai tulajdonságának (méret, tömeg, hőmérséklet, optikai jelenségek) változását vizsgálja a hőmérséklet függvényében.
A vizsgálat lehet:
- izotermikus - ha a vizsgálat során a hőmérsékletet állandó értéken
tartják
- dinamikus - ha a vizsgálati hőmérséklet folyamatosan növekvő, vagy csökkenő
Többféle termoanalitikai módszer létezik:
- termogravimetrikus vizsgálat (TG), amikor a minta tömegváltozását
mérik a hőmérséklet
függvényében. Ez a legrégebben alkalmazott termoanalitikai módszer.
- differenciál szkenning kalorimetria /differential scanning calorimetry (DSC)/,
amikor hőt adnak vagy vonnak el a mintából elektronikusan a hőmérséklet
növekedése során, ami lehetővé teszi a hőbomlás
miatti entalpiaváltozás
tanulmányozását.
- differenciál termoanalizis (DTA), amikor a mintát rendszerint egy
inert atmoszférában
melegítik és a tömeget
ábrázolják a hőmérséklet
függvényében.
- termikus mechanikai elemzés (TMA), amikor a mechnikai
tulajdonságokat vizsgálják a hőmérséklet
függvényében.
- dinamikus termomechanikai elemzés (DMA), amikor a mechnikai
tulajdonságokat vizsgálják növekvő, vagy csökkenő hőmérséklet
mellett.
- termikus optikai vizsgálat (TOA), amikor az optikai
tulajdonságokat vizsgálják a hőmérséklet
függvényében.