szacharóz
(nádcukor, répacukor, cukorgyártás, melasz)
C12H22O11
Két egyszerű cukorból (szőlőcukor
(glükóz), és a gyümölcscukor (fruktóz))
felépült diszacharid.
A szacharóz molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Repacuk.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
Igen elterjedt a növényvilágban.
Különösen sokat tartalmaz a répa, Beta vulgaris, amelynek nemesített (vagyis
nagy cukortartalmú, de fajilag azonos formája a cukorrépa.
A cukornád a trópusokon terem, régebben csak ebből készítettek cukrot,
amely Európában drágaságként volt ismeretes ("nádméz").
Marggraf mutatta ki 1749-ben, hogy a közönséges répa is 3...4 % cukrot
tartalmaz ezt nemesítéssel 20...22 %-ra lehet növelni.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A szacharóz, monoklin
kristályos anyag.
Olvadáspontja 180°C
körül van, szennyeződések és nedvesség jelenlétében azonban ennél jóval alacsonyabb.
Hosszabb ideig 100-180°C hőmérsékleten tartva megbarnul, elbomlik
(karamelizálódik). (Vizes oldatban már 80°C körül megfigyelhető bomlás.)
Vízben
jól oldódik, tömény
oldata sűrű. (Melegítéssel
az oldódás erőteljesen
növekszik.)
Cukoroldatok a polarizált
fény síkját jobbra forgatják. (20°C-on a répacukor fajlagos forgatóképessége
[a]D=+66,5°.)
Ezen a jelenségen alapszik a cukortermékek és cukortartalmú nyersanyagok
(répa) cukortartalmának meghatározása. (A képen egy ilyen eszköz látható.)
Savval hidrolizálva
glükózt, és a fruktózt
ad (invertcukor).
Előállítás
Fontos megjegyezni, hogy a cukrot a növények "gyártják".
A cukorgyár csak kivonja, tisztítja és kristályosítja a cukorrépában található
diszacharidot.
A cukorrépából történő cukorgyártás során a felszeletelt
répából meleg vízzel diffuzőrökben (a képen) kivonják a cukrot.
A szennyezett cukoroldatot mésszel
kezelik amitől a benne lévő növényi savak oldhatatlan kalciumsók formájában
kiválnak.
Ezután a mész fölösleget szén-dioxid
bevezetésével CaCO3-tá alakítva kicsapják.
Ezután az oldatot leszűrik,
vákuumban bepárolják,
míg a cukor kristályosodása megindul.
A cukoroldat barna színű és a kivált nyerscukor kristályok
is sárgák a felületükhöz tapadó réteg miatt.
A nyerscukrot centrifugákban
tisztítják meg a sűrű barna anyalúg, az úgynevezett melasz fölöslegétől,
azután forró gőzt vezetnek
be, ami a kristályokon lecsapódik és feloldja a melasz réteget, majd kicentrifugálódik.
A kristályokat ezután vízben oldják, az
oldatot csontszénnel
derítik és újból
bepárolják. A kapott
kristályok már igen
tiszták.
A cukor a legnagyobb mennyiségben előállított tiszta kémiai vegyület. Évente több 10 millió tonnás mennyiségben állítják elő a világon.
Felhasználás
Mindenféle "édesítésre" a konyhában és az élelmiszeriparban. (Ez az, amit egyszerűen cukornak nevezünk a mindennapokban.)
Erjesztéssel etanol készíthető belőle.