maltóz
(malátacukor)
C12H22O11
Két szőlőcukor (glükóz) molekulából
felépülő diszacharid.
A maltóz molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Maltoz.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
Növények csíráiban és zöld levelekben. A sör és a gabonából
erjesztett alkoholos
italok (whisky, vodka) egyik legfontosabb alapanyagaként használt maláta is tartalmazza.
Előállítás
Keményítő hidrolízisénél
keletkezik amiláz vagy diasztáz nevű enzim hatására.
Ez a folyamat játszódik le a csírázó magvakban is, így pl. a csírázó árpában,
amely maláta néven ismert. Ebből őrlés, majd vízzel való keverés útján cefrét
készítenek, és ezt megerjesztik. Így készül a sör.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Tű alakú kristályokból álló édes ízű anyag.
Tulajdonságai nagyon hasonlóak a szőlőcukoréhoz.
Redukáló hatása
kisebb mértékű, mint a szőlőcukoré.
Hidrolizálva két molekula szőlőcukor (glükóz)ra
esik szét.
Felhasználás
Édesítésre, méz helyett használható.
A képen a malátacukor, ahogyan a keleti piacokon látható.