maltóz
(malátacukor)

C12H22O11

Két szőlőcukor (glükóz) molekulából felépülő diszacharid.

A maltóz molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Maltoz.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
Növények csíráiban és zöld levelekben. A sör és a gabonából erjesztett alkoholos italok (whisky, vodka) egyik legfontosabb alapanyagaként használt maláta is tartalmazza.

Előállítás
Keményítő hidrolízisénél keletkezik amiláz vagy diasztáz nevű enzim hatására.
Ez a folyamat játszódik le a csírázó magvakban is, így pl. a csírázó árpában, amely maláta néven ismert. Ebből őrlés, majd vízzel való keverés útján cefrét készítenek, és ezt megerjesztik. Így készül a sör.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Tű alakú kristályokból álló édes ízű anyag.
Tulajdonságai nagyon hasonlóak a szőlőcukoréhoz.
Redukáló hatása kisebb mértékű, mint a szőlőcukoré.
Hidrolizálva két molekula szőlőcukor (glükóz)ra esik szét.

Felhasználás
Édesítésre, méz helyett használható.

A képen a malátacukor, ahogyan a keleti piacokon látható.

Felhasznált irodalom