kreatin
([karbamimidoil(metil)amino]ecetsav)
C4H9N3O2
[karbamimidoil(metil)amino]ecetsav
Nagy nitrogéntartalmú aminosavszármazék.
Előfordulás
Állatokban, főleg az izmokban van jelen. Állati eredetű táplálékokban előfordul,
de az emberi szervezet is képes előállítani.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szagtalan, fehér színű kristályos anyag.
Olvadáspont: 255°C
Vízben kissé oldódik:
1,33 g/100 ml, 18°C-on.
Kémiailag guanidinszármazék.
Tautomerizációval kreatininné alakulhat.
Felhasználás
Sportolók, testépítők használják izomnövelésre, az izmok energiaellátásának
fokozására.
Biológia
Alapvető szerepet játszik a sejtek, főleg az izomrostok energiaellátásában,
mivel kreatin-foszfát képződikbelőle és az ebből lehasadó foszfátcsoportot
az ATP képződésénél használja fel a szervezet.
Az emberi szervezetben L-arginin, glicin és L-metionin aminosavakból képződik.