karbonsavak
(karboxilsavak, karboxilcsoport, egyértékű karbonsavak, többértékű karbonsavak, több bázisú karbonsavak, dikarbonsavak, telített karbonsavak, telítetlen karbonsavak, hidroxikarbonsavak, oxokarbonsavak, zsírsavak, telítettzsírsavak, telítetlen zsírsavak, egyszeresen telítetlen zsírsavak, többszörösen telítetlen zsírsavak, transzzsírsavak, w9-, w6- és w3-zsírsavcsaládok, esszenciális zsírsavak)
A szerves
savak között a legfontosabbak
a karbonsavak, amelyek karboxilcsoportot (-COOH) tartalmaznak.
A karboxilcsoport egyik elektronja
a két oxigén és a szénatomon
delokalizált elektront
tartalmazó elektronvisszatartó csoport.
A képen a hangyasav látható,
amely mindössze egyetlen "plusz hidrogénnel" tér el.
Az karboxilcsoport feliratra kattintva maga a -COOH gyök megjeleníthető.
![]() |
![]() |
Többféleképpen csoportosíthatók.
A karboxilcsoportok száma alapján lehetnek egyértékű karbonsavak
és többértékű (több bázisú) karbonsavak (pl. dikarbonsavak).
A szénlánc jellege alapján léteznek telített karbonsavak (pl. sztearinsav),
telítetlen karbonsavak (pl. olajsav)
és aromás karbonsavak (lásd
külön címszónál) (pl. benzoesav).
A szénláncon egyéb csoportok is lehetnek, ilyenek például a hidroxikarbonsavak,
amelyeknél hidroxilcsoport található (pl. az almasav)
vagy az oxokarbonsavak, amelyeknél karbonilcsoport (pl. oxovajsavak).
Az egybázisú, telített,
alifás karbonsavak általános képlete
CnH2n+1COOH vagy CnH2n+1O2.
A hosszabb szénláncú alifás karbonsavakat zsírsavaknak is nevezik,
mivel a zsírokban
is előfordulnak észtereik
alakjában.
Lexikonomban részletesebb információ található a következő zsírsavakról:
telített zsírsavak: sztearinsav,
palmitinsav, vajsav,
laurinsav, kapronsav,
mirisztinsav, kaprilsav,
kaprinsav
telítetlen zsírsavak
- egyszeresen telítetlen zsírsavak: olajsav,
tiglinsav
- többszörösen telítetlen zsírsavak: arachidonsav,
linolsav, linolénsav
- transzzsírsavak (transz
izomer telítetlen zsírsavak): elaidinsav
Az ábra
baloldalán az olajsav (cisz
izomer), jobboldalán az elaidinsav
(transz izomer)
látható.
Összegképletük megegyezik, ugyanannak a karbonsavnak két eltérő geometriai izomeréről van szó.
Elnevezés
A sorozat első tagjait általában triviális néven említik (hangyasav,
ecetsav, stb.), a nagyobb szénatomszámú
karbonsavak esetén a genfi nómenklatura szerint a szénhidrogén
nevéből indulnak ki, és ahhoz csatolják a "sav" szót, pl. sztearinsav.
A savgyököt, pl. CH3CO-, a sav nevéből "il" végződéssel
képezzük, pl. acetil-,
stb.
Néhány karbonsav szerkezeti képlete:
![]() |
Néhány jellemző karbonsav molekulaképe: (A nyilakkal válthatja a molekulaképeket.) |
(A lexikonomban fellelhető összes karbonsav legyűjthető a Szójegyzék kereső mezőjébe beírva a karbonsavak keresőszót, illetve "fajtánként" csportosítva is összegyüjthetők, pl. egyértékű-, telített-, aromás-, stb. karbonsavak.)
Előállítás
a) Paraffin szénhidrogének
oxidációjával különböző
karbonsavak elegye kapható, ezek azonban nehezen választhatók szét.
b) Nátrium-alkilok vagy Grignard reagens szén-dioxiddal
kezelve karbonsavak sóit adja:
C2H5Na + CO2 -> CH3CH2COONa
c) Észterek elszappanosításával állítják
elő a természetben ilyen alakban található savakat, pl. a zsírok a glicerin
(háromértékű alkohol) észterei:
d) Elsőrendű alkoholok illetve aldehidek oxidációjával is karbonsavak keletkeznek, amint azt az adott vegyületeknél látható.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A kis molekukalasúlyú
zsírsavak mozgékony folyadékok,
a közepesmolekukalasúlyúak
olajok,
a nagyobb molekukalasúlyúak
pedig szilárdak.
Az első tagok szúrós szagúak, a következők kozmás szagúak, a nagyobb molekukalasúlyúak
pedig szagtalanok.
Vízzel csak az első három tag elegyíthető korlátlanul, a molekukalasúly
növekedésével az oldhatóság
egyre csökken.
Az olvadáspont általában
emelkedik szénatomszám növekedésével, de a páratlan és a páros szénatomszámúak
külön sorozatot alkotnak.
Általában gyenge savak,
a legerősebb közülük a hangyasav. Az
ecetsav kb. százszor gyengébb az ugyanolyan
koncentrációjú sósavnál.
Ezért a zsírsavak alkálisói
vizes oldatban erősen
hidrolizálnak.
CH3CH2COONa + HOH -> CH3CH2COOH + NaOH
Redukcióval szemben
a zsírsavak meglehetősen ellenállóak.
Hidrogén-jodiddal foszfor jelenlétében
hevítve azonban a karboxilgyök metillé
redukálható.
Hidrogénnel és megfelelő katalizátorokkal,
nagy nyomáson a zsírsavak
megfelelő alkoholokká redukálhatók,
így állítják elő az úgynevezett zsíralkohol mosószereket.
Az észterek nátriummal
és etanollal kezelve elsőrendű alkoholokká
redukálhatók:
C3H7COOC2H5 + H2 -> C3H7CH2OH + C2H5OH
Vízelvonással savakból savanhidridet kapunk, pl. foszforpentoxiddal:
CH3COOH -> (CH3COO)2O + H2O
A karboxilcsoport a mellette lévő szénatomhoz kapcsolódó hidrogéneket reakcióképessé teszi, ezek halogénnel könnyen kicserélhetők, pl.:
H3C -CH2-COOH + Br2 -> H3C -CHBr-COOH + HBr
A karboxilgyök hidrogénjét kationokkal helyettesítve sókat kapunk.
Biológia
A karbonsavak igen elterjedtek az élővilágban.
A természetben hangyasav megtalálható
a vörös hangyák csípős folyadékában, de kimutatták hernyókban, valamint csalánban
és más növényekben, és sok gyümölcsben, valamit a mézben is.
Más karbonsavak is előfordulnak szabadon és észterek
formájában egyaránt növényekben és állatokban egyaránt.
Az ecetsav szabadon is előfordul, de
többnyire észterek
formájában.
A természetben előforduló zsírsavak rendszerint páros szénatomot
tartalmaznak, ahol a szénatomszám 14-22
között változik, de az anyatejben és különösen a kérődzők tejében
vannak rövidebb láncú C4-10 zsírsavakból álló zsírok
is.
Az állati szervezetben a C16 és a C18 zsírsavak
fordulnak elő legnagyobb mennyiségben.
Az alacsony hőmérséklethez
alkalmazkodott, valamint a változó testhőmérsékletű állatok zsírjában
a telítetlen zsírsavak aránya nagyobb a telítettekénél.
A telítetlen zsírsavak a természetes zsiradékokban
egy, két vagy három kettős
kötést tartalmaznak.
Attól függően, hogy a metil-csoport
felől számítva hányadik szénatomon kezdődik az első kötés, w9-,
w6- és w3-zsírsavcsaládok
különböztethetők meg.
A linolsavat
és a többi, w6-családhoz tartozó zsírsavat az
emberi szervezet nem tudja szintetizálni, ezért ezeket esszenciális zsírsavaknak
hívjuk, amelyek nélkülözhetetlenek pl. a membránok
felépítésénél.
A zsírok és olajok telítetlenségének mértékét a jódszámmal adják meg.