kálium-cianid
KCN
A hidrogén-cianid
káliummal alkotott sója.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kirstályos
vagy szemcsés anyag.
Gyenge, jellegzetes keserűmadula szaga van (a felületén hidrolízis
miatt képződő hidrogén-cianidtól)
Higroszkópos (elfolyósodó)
tulajdonságú.
Vízben és etanolban
is oldódik.
Sűrűsége 1,52 g/cm3
Olvadáspontja 634°C
Forráspontja 1625°C
Vizes oldata
a só hidrolízise
miatt lúgos.
A levegő nedvessége
és szén-dioxid tartalma miatt hidrogén-cianid
szabadul fel belőle.
2 KCN + H2O +CO2 -> 2 HCN + K2CO3
Víz hatására lassan a kálium-formiáttá alakul.
KCN + 2 H2O -> HCOOK + NH3
Levegőn hevítve oxidálódik.
Kénnel összeolvasztva kálium-rodaniddá alakul.
Oldata számos fémet, például az aranyat és az ezüstöt komplex cianidok képződése
közben oldja.
Előállítása
Ipari célra hidrogén-cianid kálium-hidroxidban történő elnyeletésével.
Felhasználás
Galvanizálásnál.
Nemesfémek extrakciójánál.
Bizonyos fémkikészítő eljárásoknál
Inszekticidként, (HCN gázforrásként)
Ciánszármazékok előállításánál.
Laboratóriumi analízisekben.
Redukálószerként, és ligandumként az alacsony oxidációs állapot stabilizálására.
Biológia
A szervezetben hidrogén-cianiddá alakulva
erős méreg, amely perceken
belül halált okozhat.
A mérgezés oka a sejt mitokondriumában lévő citokrómoxidáz enzim
aktív vasatomjának megkötése.
Ennek következtében a sejt nem képes oxigént
felvenni.