inulin
(frukto-oligoszacharidok, FOS)

C6nH10nO5n+1
Gyümölcscukorból álló a poliszacharid, csak a lánc végén tartalmaz glükózt.

Előfordulás
Számos növényfaj keményítő helyett (vagy mellett) inulin formájában tárolja energiatartalékát általában a gyökérben vagy a rizómában.
Nevét az örménygyökért is magába foglaló Inula növénynemzetségről kapta, de megtalálható többek között a hagymában, a csicsókában, a gyermekláncfűben (a képen).

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben oldódik.
Molekulasúlya a különböző növényekben eltérő (20 és több ezer közötti fruktózegységből áll).
A fruktózegységek beta-(2-1) glikozidos kötéssel kapcsolódnak egymáshoz.
Az inulinok hidrolízisével frukto-oligoszacharidok (FOS) keletkezése lehetséges, melyek polimerizációs foka < 10.

Felhasználás
Természetes cukorpótló (nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin).
Feldolgozott élelmiszerekben cukor, zsír és liszt pótlására használják, mivel kevesebb energiát tartalmaz.
Fermentációval etanol állítható elő belőle.

Biológia
Az ember emésztőrendszerének enzimjei nem képesek lebontani.
A vastagbél baktériumflórája azonban részben lebontja, jelentős mennyiségű szén-dioxid, hidrogén és metán keletkezése mellett. Ezért az inulintartalmú élelmiszerek bélgázképződést, puffadást okozhatnak.

Felhasznált irodalom