inulin
(frukto-oligoszacharidok, FOS)
C6nH10nO5n+1
Gyümölcscukorból álló a poliszacharid,
csak a lánc végén tartalmaz glükózt.
Előfordulás
Számos növényfaj keményítő helyett (vagy mellett) inulin formájában tárolja
energiatartalékát általában a gyökérben vagy a rizómában.
Nevét az örménygyökért is magába foglaló Inula növénynemzetségről kapta, de
megtalálható többek között a hagymában, a csicsókában, a gyermekláncfűben (a
képen).
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben oldódik.
Molekulasúlya a különböző
növényekben eltérő (20 és több ezer közötti fruktózegységből áll).
A fruktózegységek beta-(2-1) glikozidos kötéssel kapcsolódnak egymáshoz.
Az inulinok hidrolízisével
frukto-oligoszacharidok (FOS) keletkezése lehetséges, melyek polimerizációs
foka < 10.
Felhasználás
Természetes cukorpótló (nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin).
Feldolgozott élelmiszerekben cukor, zsír és liszt pótlására használják, mivel
kevesebb energiát tartalmaz.
Fermentációval etanol állítható elő belőle.
Biológia
Az ember emésztőrendszerének enzimjei nem képesek lebontani.
A vastagbél baktériumflórája azonban részben lebontja, jelentős mennyiségű szén-dioxid,
hidrogén és metán
keletkezése mellett. Ezért az inulintartalmú élelmiszerek bélgázképződést,
puffadást okozhatnak.