hidrogén-bromid
(bróm-hidrogén)

HBr Régen bróm-hidrogénnek is nevezték. A hidrogén brómmal alkotott vegyülete.

A hidrogén-bromid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A HBr.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előállítás
Sósavhoz hasonlóan előállítható hidrogénből és brómgőzből, ez azonban gyakorlati szempontból nem előnyös.
Általában nátrium-bromid híg kénsavval

2 NaBr + H2SO4 = 2 HBr + Na2SO4

(A tömény kénsav brómoxidálná.)

Kén-hidrogénből is előállítható brómmal

H2S + Br2 = 2 HBr + S

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szobahőmérsékleten színtelen, szúrós szagú, levegőn füstölgő, mérgező gáz.
Forráspont: -66,7°C
Olvadáspont: -86,9°C
Sűrűség: 3,307 g/l (20 °C), gáz
Oldhatósága vízben, 20°C-on: 193 g/100 ml
Mindenben hasonlít a sósavhoz, de bomlékonyabb.
Telített vizes oldata 15°C-on 65,6%-os, igen erős sav.
A HBr gáz magas hőmérsékleten erősebben disszociál, mint a HCl.
Oxigénnel fény hatására vízzé és brómoxidálódik, ezért oldata levegőn könnyen megbarnul.
Aktívabb fémeket, oxidokat, hidroxidokat, karbonátokat, stb. bromidokká alakít át.
i a bromidok, általában hasonlóak a megfelelő kloridokhoz a vegyület karaktere és szerkezete szempontjából.

Felhasználás
Vegyipari, laboratóriumi, analitikai, valamint orvosi és gyógyászati célra.

Felhasznált irodalom