glutamin
(amino-glutánsav-amid)
C5H10N2O3,
H2N-CO-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.
Előfordulás
A legtöbb növényi és állati fehérjében
megtalálható, az egyik leggyakoribb aminosav.
A glutamin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A gln.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos
anyag.
Olvadáspontja kb.
185°C (bomlik).
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Szerepe van a DNS szintézisben és lényeges a gyorsan osztódó immunsejtekben.
Részt vesz a vese savszabályzásában.
Lényeges szerepe van az izomszövetek felépítésében.