glutamin
(amino-glutánsav-amid)

C5H10N2O3, H2N-CO-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
A legtöbb növényi és állati fehérjében megtalálható, az egyik leggyakoribb aminosav.

A glutamin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A gln.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos anyag.
Olvadáspontja kb. 185°C (bomlik).
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Szerepe van a DNS szintézisben és lényeges a gyorsan osztódó immunsejtekben.
Részt vesz a vese savszabályzásában.
Lényeges szerepe van az izomszövetek felépítésében.

Felhasznált irodalom