glükózaminoglikánok
(GAG, mukopoliszacharidok)

Ismétlődő diszacharid (vagyis két cukor) egységekből felépülő hosszú, lineáris poliszacharidok.
Az ismétlődő két cukor egység egy hexuronsav és és egy hexózamin cukorszármazékból áll.
A feépítő diszacharidegységek típusa szerint különböző osztályokba sorolhatók:
- hialuronán
- heparánszulfát/heparin
- kondroiton-szulfát/dermatán-szulfát
- keratán-szulfát

Előfordulás
A kötőszövetekben, az epithelális és a neurális szövetekben.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
A diszacharid egységek kapcsolódási módja miatt viszonylag stabil.
Biológiailag lényeges tulajdonságuk a nagy mennyiségű víz megkötésének képessége.

Biológia
Sejteket kötnek össze, és segítik az izületek kenését.
Szerepet játszhatnak sebesülésnél a sejtek vándorlásában.
A fehérjék glikolizációja során nagyméretű cukorláncok kapcsolódnak hozzájuk.

Felhasznált irodalom