etanolamin
(2-aminoetanol, monoetanol-amin, kolamin, MEA, dietanolamin, trietanolamin)
C2H7NO, HOCH2CH2NH2
Egy primer amin, aminoalkohol.
Az etanolamin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Kolamin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
Származékai a természetben széles körben elterjedtek. A foszfolipidek második leggyakoribb fejcsoportja a biológiai membránokban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, ammóniához hasonló szagú, viszkózus, higroszkópos folyadék.
Sűrűsége 1,01 g/cm3
Olvadáspontja 10,3°C
Forráspontja 170°C
Vízzel elegyedik.
Erős bázis.
Zsírsavakkal semleges szappanokat képez.
Éghető, gőze robbanásveszélyes.
Előállítás
Etilén-oxidból, ammónia koncentrált vizes oldatával nagy nyomáson:
C2H4O + NH3 → C2H7NO
Ebben a folyamatban a dietanolamin ((HOCH2CH)2NH) egy szekunder amin, és trietanolamin ((HOCH2CH)3N) egy tercier amin is keletkezik.
A termékeket frakcionált desztillációval választják el.
dietanolamin |
trietanolamin |
![]() |
![]() |
Felhasználás
Egyes származékait a gyógyászatban antihisztaminként használják.
A belőle készült szappanokat emulgeálószerként, detergensként használják baktericidekben és kozmetikumokban.
Nagyon hatékonyan megköti füstgázok szén-dioxid-tartalmát.
Tengeralattjárókon is használják szén-dioxid megkötésére.
Gyógyszerekben pufferként vagy emulziók készítéséhez.
Kozmetikumokban pH-szabályozására.
Biológia
Irritálja a szemet, a nyálhahártyákat.
Hatása lehet a központi idegrendszerre, belégzése a tudati szint csökkenését okozhatja.