kalcium-oktadekanoát
(kalcium-sztearát, Calcii stearas)
C36H70O4Ca, Ca(CH3(CH2)16COO)2
A sztearinsav kalciummal alkotott sója
Előfordulás
Kalcium tartalmú vízben
keletkezik a szappanból, ez hozza létre
a kemény vizeknél kialakuló csapadékot
(hártyaréteget).
Előállítás
Általában állati zsírokból
nyert sztearinsavból kalcium-oxiddal:
2 C17H34COOH + CaO -> (C17H34COO)2Ca + H2O
Fizikai
és kémiai tulajdonságok
Fehér szilád anyag.
Olvadáspontja 179°C
Sűrűsége 1,08 g/cm3
Vízben gyakorlatilag nem oldódik.
Felhasználás
Az élemiszeriparban mint csomósodást
gátlót alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként
kódja E572.
Kozmetikumokban.
Papírgyártásnál megakadályozza a porzást.
Műanyagokban kis mennyiségű adalékként
megkönnyíti a késztermék szerszámból való eltávolítását.
Habzásgátlóként.
Gyógyszerekben töltőanyagként, térfogatnövelőként.