kalcium-oktadekanoát
(kalcium-sztearát, Calcii stearas)

C36H70O4Ca, Ca(CH3(CH2)16COO)2
A sztearinsav kalciummal alkotott ja

Előfordulás
Kalcium tartalmú vízben keletkezik a szappanból, ez hozza létre a kemény vizeknél kialakuló csapadékot (hártyaréteget).

Előállítás
Általában állati zsírokból nyert sztearinsavból kalcium-oxiddal:

2 C17H34COOH + CaO -> (C17H34COO)2Ca + H2O

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér szilád anyag.
Olvadáspontja 179°C
Sűrűsége 1,08 g/cm3
Vízben gyakorlatilag nem oldódik.

Felhasználás
Az élemiszeriparban mint csomósodást gátlót alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E572.
Kozmetikumokban.
Papírgyártásnál megakadályozza a porzást.
Műanyagokban kis mennyiségű adalékként megkönnyíti a késztermék szerszámból való eltávolítását.
Habzásgátlóként.
Gyógyszerekben töltőanyagként, térfogatnövelőként.

Felhasznált irodalom