kalcium-foszfát(V)
(kalcium-ortofoszfát, trikalcium-foszfát, csonthamu)
Ca3(PO4)2
A kalcium foszforsavval
alkotott sója.
Előfordulás
Az apatit /Ca5(PO4)3(OH,F,Cl)/
és a foszforit /2Ca5(PO4)4(F,Cl,OH)/
ásványban, és az állati
csontok fő alkotójaként (ezért nevezik csonthamunak is) és a fogzománcban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Olvadáspontja 1670°C
Sűrűsége 3,14 g/cm3
Vízben gyakorlatilag nem oldható
(0,02 g/l).
Előállítás
Kalciumionokat és hidrogénfoszfátionokat tartalmazó oldatok keverésével, lúg
jelenlétében:
HPO42- + OH- -> PO43-
+ H2O
3Ca2+ + 2PO43- -> Ca3(PO4)2
Felhasználás
Élelmiszeradalékként
E 341 kóddal monokalcium-foszfáttal
és dikalcium-foszfáttal
együtt.
(Pékárukban növeli a sütőporból
felszabaduló szén-dioxid mennyiségét.)
Sok élelmiszerben megtalálható csomósodásgátló
adalékként.
Fogkrémekben és kalciumtartalmú táplálékkiegészítőkben.
Széles körben használják műtrágyaként.