biuret reakció
(biuret próba)

Biokémiai teszt a fehérjéknek oldatban történő kimutatására, amelyet a karbamid melegítésekor keletkező, biuret nevű anyagról (H2N.CO.NH.CO.NH2) neveztek el.

A vizsgálandó oldathoz nátrium-hidroxidot kevernek, majd cseppenként, lassan 1%-os réz(II)-szulfátoldatot adagolnak.
A pozitív eredményt egy lila gyűrű megjelenése jelenti, amelyet a fehérjék vagy peptidek peptidkötése okoz.

A szabad aminosavak nem adják a biuret reakciót.

Fehérjék koncentrációjának meghatározására is felhasználható, mivel (a legtöbb fehérjében) a peptidkötés egységnyi tömegű anyagban ugyanazzal a gyakorisággal fordul elő.
A szín intenzitása, és emiatt az 540 nm-en jelentkező abszorpció - a Beer-Lambert-törvény szerint - egyenes arányos a fehérjekoncentrációval.

Felhasznált irodalom