alanin
(a-amino-propionsav, b-amino-propionsav)

C3H7NO2, NH2-CH2-CH2-COOH
Gyakori, fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
L módosulata a legtöbb fehérjében megtalálható.

Az alanin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az Ala.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen kristályos anyag.
Olvadáspontja 297°C.
Sűrűsége 1,401 g/cm3
Vízben jól oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
A b-amino-propionsav nem fehérjealkotó, a koenzim-A nevű fontos enzim alkotórésze.
Acilezett származéka a vitaminok közé tartozó pantoténsav.

Felhasznált irodalom