alanin
(a-amino-propionsav, b-amino-propionsav)
C3H7NO2, NH2-CH2-CH2-COOH
Gyakori, fehérjealkotó
aminosav.
Előfordulás
L módosulata a legtöbb fehérjében
megtalálható.
Az alanin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az Ala.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen kristályos
anyag.
Olvadáspontja 297°C.
Sűrűsége 1,401 g/cm3
Vízben jól oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
A b-amino-propionsav nem fehérjealkotó,
a koenzim-A nevű fontos enzim
alkotórésze.
Acilezett származéka a vitaminok
közé tartozó pantoténsav.