Mikrohullámú sütő, avagy az első számú közellenség
Rendszeresen kapok mindenféle idióta körleveleket. (Ha ezeknek csak a 10%-a
igaz lenne, már rég kipusztult volna az emberiség!)
Vannak köztük gyakran visszaérő témák. (Például legalább kétévente akkorának
kellene látni a Marsot, mint a Holdat és már többször is kipusztított minket a Nibiru nevű nem látező bolygó, csak nem vettük észre.)
A visszaérő témák között említhetők a mikrohullámú sütő kártékony hatásairól
szóló írások is. (Biztosan a rezsólobbi terjeszti ezeket.)
Szóval, aki mikrohullámú sütőben melegít
az előbb utóbb el fog pusztulni nyomorultul. Rákot kap a degenerált molekuláktól
és nem csiráznak ki a magjai... (Egyébként egy atom elektronpályái, lehetnek
degeneráltak, de itt vélhetően nem erre gondoltak.)
A legutóbbi körlevél egybegyűjtve tartalmazza az összes, szerinte káros hatást.
1. Azt, hogy nem szabad műanyag
edényben a mikróban melegíteni,
már többször, több helyről hallottam és van benne némi igazság, de azért így
egy az egyben ezt nem merném kijelenteni.
Létezik vagy úgy akárhányféle műanyag.
Ezek egy része helyből alkalmatlan élelmiszertárolásra.
Vannak köztük olyanok, amelyek nem bírják a meleget, ezért nem célszerű melegíteni
bennük.
Vannak viszont olyanok, amelyeket kifejezetten olyan célra gyártanak, ami alkalmassá
teszi mikrohullámú sütőben történő melegítésre.
2. "A mikrohullámú sütőben
a műanyagból dioxin
keletkezik, ami rákkeltő."
A dioxin tényleg rákkeltő, de meglepne, ha ez így általában igaz lenne.
A PVC égésekor, illetve a keletkező füstgáz lehűlésekor keletkezhet dioxin.
Nagyon meglepne viszont, ha például a polietilénből valaki dioxint tudna előállítani
mikrohullámú sütőben. Szerintem ez zsírral keverve (ahogyan írták) sem következik be.
3. "A mikrohullámú sütőben
a villámgyors rezgések
következtében az ételek molekulái
rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől, degenerált molekuláktól
nem lesz egészséges sejtépítés az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében,
hanem előbb-utóbb egyre jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében,
éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota.
Ez már a rák előkapuja …" (Gondolom előszobát akartak írni, de ez lényegtelen.)
Milyen molekulái? Úgy általában ez azért biztosan nem igaz. A mikrohullámú sütő
2,45 GHz-es hullámhosszúságú elektromágneses hullámai elsősorban a vizet, illetve
más poláros molekulákat (pl. zsírokat, alkoholokat, stb.) "mozgatják meg",
más molekulák alig, vagy egyáltalán nem reagálnak erre a hullámhosszra.
Szóval a legnagyobb problémát a "degenerált" víz okozhatja, amint az egy másik
pontból is kiderül.
4. "Elvégezték a következő kísérletet, vizet
forraltak fatüzelésű
kályhán, gázégős
tűzhelyen, elektromos
főzőlapon és micróhullámú sütőben.
Majd a felforralt vízben
magokat csíráztattak.
A fatüzelésű kályhán forralt vízben
a magok 75%-a, gázégős
tűzhelyen forralt vízben
a magok 50%, elektromos
főzőlapon forralt vízben
a magok 25%, micróhullámú sütőben 0%-a
kelt ki."
Nekem ez tetszett a legjobban az összes pont közül.
Ebből is az derült ki, hogy a víz
a mikrohullámtól
teljesen degenerált lesz, meg persze a terjesztő fejlett természettudományos
ismeretei. (Bár a kísérlet szerint kissé az elektromos
főzőlapon történő forralás során és még kevésbé gázégőtől
is.)
Számomra abszolút nem világos, és a leírás semmilyen támpontot ad erről, ezért
szeretném feltenni a kísérletet végzőknek az alábbi kérdéseket:
- Hogy a bánatban "jegyzi meg" a víz,
hogy milyen módon közöltek energiát
vele? (Szerintem a meleg víz
az egyszerűen csak meleg víz,
függetlenül attól, hogy a melegítést napsugárzás, a metán
oxidációja során
keletkező hő, a joule
hő, vagy a mikrohullámú sütő által
keltett elektromágneses
sugárzás okozta - ami egyébként csak hullámhosszában
tér el a napfénytől vagy az elektromos
főzőlap infravörös-sugárzásától.)
- Meddig jegyzi meg a víz
ezt? (Belegondolni is szörnyű, hogy amennyiben ezt örökre megjegyzi, akkor előbb
utóbb sehol nem fognak kicsirázni a magok, mert idővel az összes vízmolekula
megmikrózódik legalább egyszer. Lehet, hogy ez lesz a világ vége?)
5. Azért egyetlen pozitív dolgot is megemlítenek. "A micróhullámú
sütő tökételesen alkalmas csírátalanításra, fertőtlenítésre." (Ebből
is láccccik, hogy tárgyilagos, tudományos, külföldi forrásból vették át az információt,
mert következetesen micrónak írják.)
Kérdés persze, hogy mit lehet benne fertőtleníteni? A leírtak szerint ugyanis
például befőtteket nem, mert azokban biztosan van víz,
ami a mikrohullámtól
degenerálódik és akkor már nem szabad megenni. (Szóval lehet, hogy ez sem pozitív
tulajdonsága a micrónak.)
+1. Még eszembe jutott korábbról egy hasonló kaliberű tévhit. Egy ismerősöm
ismerőse azt mondta, hogy a mikrohullámú
sütő kikapcsolása után kicsit várni kell, hogy a mikrohullámok
kimenjenek az ételből. Ez is nagyon tetszett.
Egyébként tényleg jó egy kicsit várni, hogy az étel eltérően felmelegedő részein
kiegyenlítődhessen ahőmérséklet.
Ha a mikrohullámú sütő ilyen veszélyes lenne, akkor a hatásának leginkább ott
kellene jelentkeznie, ahol a legrégebben használják. Vagyis például az USA-ban,
illetve a fejlett nyugati országokban bizonyos ráktípusoknak meg kellett volna
növekednie statisztikailag kimutatható módon. Sőt hazánkban is, a gazdagabbak
körében kellene nagyobb rákos megbetegedés aránnyal számolni, hiszen ők régebben
és gyakrabban használtak, használnak mikrohullámú sütőt. Ezzel szemben úgy tudom,
hogy nálunk magasabb a rákos megbetegedések aránya, mint az említett országokban
és ezen belül is a szegényebb rétegekben magasabb.
Lehet, hogy nem minden vízmolekula degenerálódott?
Esetleg a gaz kapitalisták átküldik hozzánk a degenerált vízmolekulákat?
Lehet, hogy vissza kellene húzni a vasfüggönyt, az jól árnyékolja az elektromágneses
hullámokat (is).