zsírok

A növények és az állatok fő energiaraktározó anyagai.

Előfordulás
A fehér vagy sárgás állati zsírszövet sejteiben, a sejtplazma üregében felgyülemlő zsír, az elraktározott trigliceridek képezik a szervezet energiaforrását.
Az élelmiszerek alapvető összetevői közé tartoznak.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Általában fehér vagy sárgás színűek
Legtöbbször szilárd halmazállapotúak, de előfordulnak folyékonyak is.
Különféle trigliceridek keveréke, amelyeknek mindegyike három zsírsavból és egy glicerinből áll.
Energiatartalmuk magas, egy grammnyi zsír elégetésekor 9,3 kalória képződik a szervezetben (kétszer annyi, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék esetén).

Biológia
A zsírok sok állatnál térkitöltő és szigetelőanyag (pl. az embernél ilyen a bőr alatti zsírszövet), de lökéstompító szerepe is van (pl. a sarkon és a tenyéren található zsírpárnák).
Zsírokra éppúgy szüksége van a szervezetnek, mint a többi tápanyagra. A telített zsírok azonban növelik a vér koleszterinszintjét.
Törekedni kell arra, hogy kevesebb állati és több növényi zsiradékot fogyasszunk és próbáljuk zsírszegényen elkészíteni ételeinket!

Felhasznált irodalom