zsírok
A növények és az állatok fő energiaraktározó anyagai.
Előfordulás
A fehér vagy sárgás állati zsírszövet sejteiben, a sejtplazma üregében felgyülemlő
zsír, az elraktározott trigliceridek
képezik a szervezet energiaforrását.
Az élelmiszerek alapvető összetevői közé tartoznak.
Fizikai
és kémiai tulajdonságok
Általában fehér vagy sárgás színűek
Legtöbbször szilárd halmazállapotúak, de előfordulnak folyékonyak is.
Különféle trigliceridek keveréke, amelyeknek
mindegyike három zsírsavból
és egy glicerinből
áll.
Energiatartalmuk magas, egy grammnyi
zsír elégetésekor 9,3 kalória képződik a szervezetben (kétszer annyi,
mint a szénhidrátok vagy a fehérjék esetén).
Biológia
A zsírok sok állatnál térkitöltő és szigetelőanyag
(pl. az embernél ilyen a bőr alatti zsírszövet), de lökéstompító szerepe is
van (pl. a sarkon és a tenyéren található zsírpárnák).
Zsírokra éppúgy szüksége van a szervezetnek, mint a többi tápanyagra.
A telített zsírok azonban növelik a vér koleszterinszintjét.
Törekedni kell arra, hogy kevesebb állati és több növényi zsiradékot fogyasszunk
és próbáljuk zsírszegényen elkészíteni ételeinket!