videomagnetofon
(képmagnó, VTR, VCR)

Televíziós kamerából, televízióvevőből, stb. érkező kép és hangjelek mágnesszalagra való felvételére használatos berendezés.
Hogy elérje a nagyon magas frekvenciájú televíziós jelhez szükséges írósebességet, a felvevőfejnek gyorsan kell áthaladnia a mozgó mágnesszalagon. A "hagyományos" magnetofon szalagja ehhez több mint 3 m/perc sebességgel kellene haladjon a fej előtt. Ez több szempontból is megvalósíthatatlan, ezért fejlesztették ki a forgófejes megoldást.

Az első videomagnetofonokban az 5 cm szélességű mágnesszalag másodpercenként 37,5 cm-es sebességgel haladt egy négyfejes forgódob mellett, így hozva létre a quadruplex átlós barázdákat keresztbe a szalagon.
A hang- és kontrolljeleket (szinkronjeleket) a mágnesszalag két szélén, hosszában rögzítették.
Ez vált általánosan elfogadottá a televíziózásban 1956-tól a 80-as évekig.
A modern videomagnetofonok keskenyebb mágnesszalagot használnak spirális letapogatással, és minden egyes átlós barázda (video sáv) egy tv képmezőt képvisel, az audio- (hang) és kontrolljelek a mágnesszalag szélein találhatók.

Működési elve az ábrán látható

A képmagnó és a szalagkazetta belső felépítése a működés során.
Felül jól látható a forgófejdob körül átvett szalag.

Az első spirális letapogató rendszer, amely megfelelt a televíziós előírásoknak, a C típus volt, amelynek 2,5 cm-es szalagja felvevődobról felvevődobra futott. Ám a kevésbé kritikus házi videopiacra olcsóbb és kényelmesebben kezelhető megoldásra volt szükség.
Ezt a U-matic rendszer könnyen betölthető kazettái szolgáltatták, amelyet gyorsan követtek az egymással nem kompatbilis rendszerek, köztük a Betamax és a VHS.
A U-matic rendszert elsősorban professzionális, míg a VHS rendszert otthoni használatra alkalmazták.
A 80-as években két újabb spirális letapogatású rendszert vezettek be a magas színvonalú előállításra és sugárzásra: a Betacam (1981) és az M-II (1986) rendszert. Mindkettő 1,25 cm-es szalagot használ a fényerősség (luminancia) és a sűrített színességjelek (krominancia) külön, szomszédos barázdákon való rögzítésével.
1987-8-ban a videoszalagokon is elérhetővé vált a digitális felvétel a D1 és D2 formátumokban, és rögtön ezután megjelentek az első szilárd, tárolócsipes digitális felvevők.

Napjainkban már a képmagnók is kezdenek kiszorulni. Szerepüket átveszi a digitális képrögzítés a számítógép merevlemezein (mágneses úton) vagy DVD lemezen (optikai úton). A legkorszerűbb TV stúdiókból már szinte teljesen eltüntek a "jó öreg" képmagnók.

Egy "profi" Umatic képmagnó (balra)
és egy "házi" VHS képmagnó (jobbra)

Felhasznált irodalom