többszörösen telítetlen zsírsavak
(többszörösen telítetlen zsiradék)

Az étkezési zsírok főként glicerin és három zsírsav- (karbonsav-)molekula által létrehozott triglicerid-molekulákból állnak.
A zsírsavak lehetnek telitettek, egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek, attól függően, hogy hány olyan szén-szén kötést tartalmaznak, ami hidrogénatomokkal nem teljesen telített.
A több telítetlen kötést tartalmazó zsiradékok szobahőmérsékleten folyékonyak; ezeket iparilag hidrogénezik annak érdekében, hogy keményebb, telítettebb zsírt nyerjenek, amelyet különféle margarinokban használnak fel.
A telítetlen zsiradékok megakadályozzák a vér koleszterintartalmának kóros növekedését.

Minden halolaj és a legtöbb növényi olaj (a pálma- és a kókuszolaj kivételével) többszörösen telítetlen zsiradék.

A természetben megtalálható legfőbb ilyen zsírsav a linolsav (szerkezeti képlete látható az ábrán), amely az emberi táplálkozáshoz elengedhetetlen. Szükség van rá az arachidonsav és a prosztaglandinok szintéziséhez. Csak növényi olajokból nyerhető.
Napi kalóriánk kb. 3%-a linolsavból származik.

Felhasznált irodalom