többszörösen telítetlen zsírsavak
(többszörösen telítetlen zsiradék)
Az étkezési
zsírok főként glicerin
és három zsírsav- (karbonsav-)molekula
által létrehozott triglicerid-molekulákból
állnak.
A zsírsavak lehetnek
telitettek, egyszeresen
vagy többszörösen telítetlenek,
attól függően, hogy hány olyan szén-szén
kötést tartalmaznak, ami hidrogénatomokkal
nem teljesen telített.
A több telítetlen kötést tartalmazó zsiradékok szobahőmérsékleten folyékonyak;
ezeket iparilag hidrogénezik annak
érdekében, hogy keményebb, telítettebb zsírt
nyerjenek, amelyet különféle margarinokban
használnak fel.
A telítetlen zsiradékok megakadályozzák
a vér koleszterintartalmának kóros
növekedését.
Minden halolaj és a legtöbb növényi olaj
(a pálma- és a kókuszolaj kivételével) többszörösen telítetlen zsiradék.
A természetben megtalálható legfőbb ilyen zsírsav
a linolsav (szerkezeti képlete látható az ábrán), amely
az emberi táplálkozáshoz elengedhetetlen. Szükség van rá az arachidonsav
és a prosztaglandinok szintéziséhez.
Csak növényi olajokból nyerhető.
Napi kalóriánk kb. 3%-a linolsavból
származik.