Thaumatin
(E 957)

Egy gyakorlatilag nulla energiatartalmú protein alapú édesítő és ízmódosító.

Előfordulás
Teljesen természetes anyag, a szervezetben ugyanúgy lebomlik, mint bármelyik protein.
Először egy Afrika nyugati részén termő gyümölcsben (katemfe - Thaumatococcus daniellii Bennett) találták meg proteinkeverékként.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
A proteinek egy része 2000-szer édesebb a cukornál, de ízük jelentősen eltér, lassan épül fel és hosszú likőrös utóízük van.
Vízben jól oldódik.
Savas környezetben jó a hőstabilitása.

Előállítás
Az 1990-es években a Unilever kutatói izoláltak két proteint, illetve megoldották előállítását génmódosított baktériumokkal.

Felhasználás
Korábban a katemfe gyümölcsöt termesztették és használták a konzerviparban ízesítőként.
Élelmiszeradalékként E 957 kóddal használják mint édesítőszert és ízfokozót.

Felhasznált irodalom