Thaumatin
(E 957)
Egy gyakorlatilag
nulla energiatartalmú protein
alapú édesítő és
ízmódosító.
Előfordulás
Teljesen természetes anyag, a szervezetben ugyanúgy lebomlik, mint bármelyik
protein.
Először egy Afrika nyugati részén termő gyümölcsben (katemfe - Thaumatococcus
daniellii Bennett) találták meg proteinkeverékként.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A proteinek egy része
2000-szer édesebb a cukornál, de ízük
jelentősen eltér, lassan épül fel és hosszú likőrös utóízük van.
Vízben jól oldódik.
Savas környezetben jó a hőstabilitása.
Előállítás
Az 1990-es években a Unilever kutatói izoláltak két proteint,
illetve megoldották előállítását génmódosított baktériumokkal.
Felhasználás
Korábban a katemfe gyümölcsöt termesztették és használták a konzerviparban ízesítőként.
Élelmiszeradalékként E 957 kóddal
használják mint édesítőszert és ízfokozót.