teobromin
(xanteóz
, 3,7-dimetilxantin, 3,7-dimetil-purin-2,6-dion)

C7H8N4O2

A kakaó legfontosabb alkaloidja.
Neve a kakaónövény nemzetségnevéből (Theobroma) származó "istenek eledele" jelentésű görög kifejezés.

A teobromin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Teobromi.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
A kakaóbab 1,2 - 1,5 %-ban tartalmazza.
Kis mennyiségben megtalálható a kóladióban és a teanövényben is.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér vagy szintelen, keserű ízű, kristályos anyag.
A metilxantinok közé tartozó vegyület.
Olvadáspontja 370°C
Vízben nem oldódik.

Biológia
A koffeinhez hasonló hatású.
Csökkenti a gyengeséget és növeli a mentális aktivitást.
A szervezetben viszonylag gyorsan lebomlik (6 - 10 órás felezési idővel).

Felhasznált irodalom