tengeralattjáró

Olyan tengeri hajó, amely képes tartósan a víz alatt tevékenykedni.
Első típusai tulajdonképpen csak víz alá merülő képességű hajók voltak; a II. világháborúban pl. az ilyen hajó üzemidejének 85%-át még a felszínen töltötte.

Merülését, lebegését és emelkedését az alábbi ábra mutatja be.

A leghosszabb idejű víz alatti őrjáratozást 1982-83-ban a Warspite hajtotta végre az Atlanti-óceán D-i részén. 111 napos útján 30 804 tengeri mérföldet (57 085 km) tett meg. Ezt a teljesítményt a beépített atomhajtómű tette lehetővé, amely a turbinák meghajtásához szükséges gőzellátást folyamatosan biztosítja.
Az atomtengeralattjárókon is legtöbbször nyomottvizes reaktorokat alkalmaznak, melyek mérete kisebb, mint az erőművi reaktoroké. A szekunder körben a gőz megforgatja a turbinát, az viszont egy áttéttel (fordulatszámcsökkentővel) kapcsolódik a hajócsavarhoz, tehát a gőz gyakorlatilag közvetlenül a hajócsavart forgatja. Ezenkívül temészetesen elektromos energiát is termelnek a generátorok, ez látja el a tengeralattjárót energiával. (Létezik olyan rendszer is, ahol csak villamos energiát állítanak elő, a hajócsavart pedig villanymotor hajtja meg.) Az atomreaktor segítségével oldják meg a légkondicionálást, és az édesvíz desztillálását tengervízből, emiatt a tengeralattjáró akár hónapokig a víz alatt tud maradni felszínre emelkedés nélkül.
A nukleáris fegyverzet, a ballisztikus rakéták, mint amilyen a Polaris (és újabban a Poseidon) befogadásával a tengeralattjáró a legerősebb fegyverzetű, hadászati fontosságú hadihajóosztállyá vált.
Ma rendeltetés szempontjából két alaptípusa van.
- A torpedókkal és rakétákkal telszerelt támadó vagy vadászosztály feladata a hajók (beleértve a tengeralattjárók) elleni harc. Másik alaposztálya nagy hatótávolságú rakéták mozgékony, úszó bázisa.
- A ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárók (SSBN), amelyek hadászati ballisztikus rakétákkal (SLBM) vannak felszerelve, ma már kizárólag atomhajtóművesek, és az amerikai, orosz, brit, francia és a kínai haditengerészet állományában szolgálnak.
A hidegháború megszűnése után egyre inkább eltűnnek.
Kutatási célokra számos speciális típusuk létezik, amelyek igen nagy ménységekbe (akár a Mariana-árokba) is képesek lemenni.

Az első atomtengeralattjáró a Nautilus

Felhasznált irodalom