szorbit
(hexán-1,2,3,4,5,6-hexol, szorbitol, D-glucitol, D-szorbit, E 420)
C6H14O6
Hatértékű
alkohol, cukoralkohol,
hexit.
Előfordulás
A természetben előfordul gyümölcsökben (pl. alma, körte).
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fele olyan édes, mint a répacukor,
de helyettesíteni tudja az édesipari technológiákban.
Hőálló, kitűnően bírja a sütést, főzést, hűtést.
Olvadáspont: 95°C
Forráspont: 296°C
Sűrűség: 0,68 g/cm3
Előállítás
Mint élelmiszeradalékot vegyileg állítják elő, glukózból.
Felhasználás
Használják mint nyirkosító-, oldó-
és édesítőszert, hordozót.
Felhasználják péksütemények, édességek (főleg cukormentes rágógumik), kávépor,
fagylalt, üdítők, szárított gyümölcsök és kókuszreszelék gyártásához .
Kozmetikai készítményekben is használják nedvesítőként.
Élelmiszeradalékként kódja E 420.
Biológia
Hashajtó hatású (különösen nagyobb mennyiségben).
Cukorbetegek fogyaszthatják, a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül,
max. 30 grammot.