szorbit
(hexán-1,2,3,4,5,6-hexol, szorbitol, D-glucitol, D-szorbit, E 420)

C6H14O6
Hatértékű alkohol, cukoralkohol, hexit.

Előfordulás
A természetben előfordul gyümölcsökben (pl. alma, körte).

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fele olyan édes, mint a répacukor, de helyettesíteni tudja az édesipari technológiákban.
Hőálló, kitűnően bírja a sütést, főzést, hűtést.
Olvadáspont: 95°C
Forráspont: 296°C
Sűrűség: 0,68 g/cm3

Előállítás
Mint élelmiszeradalékot vegyileg állítják elő, glukózból.

Felhasználás
Használják mint nyirkosító-, oldó- és édesítőszert, hordozót.
Felhasználják péksütemények, édességek (főleg cukormentes rágógumik), kávépor, fagylalt, üdítők, szárított gyümölcsök és kókuszreszelék gyártásához .
Kozmetikai készítményekben is használják nedvesítőként.

Élelmiszeradalékként kódja E 420.

Biológia
Hashajtó hatású (különösen nagyobb mennyiségben).
Cukorbetegek fogyaszthatják, a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül, max. 30 grammot.

Felhasznált irodalom