szorbin sav
(szorbinat, 1,3-pentadién-1-karbonsav, hexa-2,4-diénsav, (E,E)-2,4-hexádiénsav, 2-propenilakril-sav, E 200)
C6H8O2,
CH3CH=CHCH=CHCOOH
Előfordulás
A termeszétben előfordul a berkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos por.
Szublimációs pont: 60°C
Olvadáspont: 134,5°C
Forráspont: 228°C (elbomlik)
Sűrűség: 1,2 g/cm3
Vízoldhatósága csekély (30°C-on 0,25 g/100 ml)
Felhasználás
Az élelmiszeriparban mint sav-szabályzó,
ízesítő és tartósító (penészgomba elkerülésére)
adalékot alkalmazzák sokfajta ételben (pékételek, tejtermékek, szárított gyümölcsök,
hal termékek, cukrozott gyümölcs, lekvár, stb.).
Élelmiszeradalékként kódja E 200.
Biológia
A szemet a bőrt és a légzőrendszert irritálja