szmog
(füstköd, fotokémiai szmog, London-típusú füstköd, London-típusú szmog, redukáló füstköd, redukáló szmog, klasszikus szmog, Los Angeles-típusú füstköd, Los Angeles-típusú szmog, oxidáló füstköd, oxidáló szmog)

A levegőszennyezés egyik megjelenési formája, amelynek több okozója is lehet. (Nevét az angol füst - smoke és köd - fog szavak összevonásából kapta. A magyar füstköd szó jól visszaadja a jelentést.)
Levegőben finoman eloszlott vagy eloszlatott folyadékcseppecskék és szilárd szemcsék diszperz rendszere.

Szmog Budapest felett

A szmognak két alaptípusa létezik:

- London- vagy redukáló típusú füstköd
Ez az úgynevezett klasszikus szmog. A 20. sz. közepe előtt az angol iparvárosokban alakult ki először. A széntüzelésből származó koromszemcséken - mint magon - kicsapódó légnedvességből keletkező füstköd leszorítja és nem engedi eltávozni a gáznemű égéstermékeket (a kén-dioxidot (SO2) és a szén-monoxidot (CO)).
1952. decemberében egy ilyen londoni szmognak több mint 4000 áldozata volt. Ennek hatására az ottani parlament törvényt hozott a levegőszennyezés ellen.
Jellemzően téli időszakban, szélcsendes időben, kora reggel alakul ki.
Hazánkban ez a típus jellemző.

- Los Angeles- vagy oxidáló típusú (fotokémiai) füstköd
Ez az alacsonyabb szélességi körök mentén kialakuló úgynevezett fotokémiai szmog. Elsősorban a közlekedésből származó szennyezőanyagok ( szénhidrogének és nitrogén-oxidok) miatt nyáron, erős napsugárzás hatására alakul ki további kémiai reakciókkal.
Talajközeli ózon, salétromsav, hidrogén-peroxid és peroxi-acetil-nitrát (PAN) jellemzi.

Az összes diszperz rendszerre található jellemző példa az Érdekességek részben a Ködök, füstök, löttyök... címszónál.

Felhasznált irodalom