színezékek

Az élelmiszerek színfokozására, megjelenésének javítására az élelmiszerbe keverve vagy felületén alkalmazott adalékok. Étvágykeltésre az eladhatóság növelésére alkalmazzák.
Édességekben hamisan magas gyümölcs tartalmat, a majonézben magas tojássárgája tartalmat sugallnak.
Színezékeket használnak többek között a süteményekben, üdítőitalokban, pudingokban, jégkrémekben, likőrökben, margarinokban, sajtokban és tengeri élelmiszerekben.

A színezékek között külön megemlíthetők az:
- azo festékek (E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 128, E 151, E 155, E 180)
- szintetikus, szerves nem azo festékek (E 104, E 127, E 131, E 132, E 133, E 142)
- természetes színezékek (E 100 (a képen), E 101, E 101(a), E 120, E 140, E 141, E 160(a), E 160(b), E 160(d), E 161(b), E 161(g), E 162, E 163)

A textilszínezékek külön megtalálhatók a festőanyag címszóban.

Felhasznált irodalom