QD-képernyő
(quantum dot kijelző, kvantumpont képernyő, QD TV)

Az OLED képernyőhöz hasonló újabb fejlesztésű kijelző típus.

A következő részekből épül fel:
- Katód
- Elektronvezető szerves réteg (ETL - electron transport layer)
- QD mono réteg (félvezető kadmium-szelenid nanokristályok)
- Lyukvezető szerves réteg (HTL hole transport layer)
- Anód (átlátszó)

Az elektronok, illetve azok ellentétpárjai elektromos mező hatására a nanokristályba vándorolnak, egyesülve pedig fotonokat, azaz fényt bocsátanak ki.

A quantum dot, vagy "kvantumpont" elnevezés a nanokristályok fényemissziós képességére utal, ami valóban kvantumfizikai alapokon nyugszik, azok úgynevezett sávrés energiájának függvénye. Fordítottan arányos a kristály méretének négyzetével, vagyis a nanokristály mérete határozza meg az általa sugárzott fény hullámhosszát (színét) .

Gyártására kétféle módszert a QD-réteg gyártására.
Az egyik esetben centrifugál öntéssel viszik fel az alkalmazott szerves anyagokból, illetve a kadmium-szelenid kristályokból álló oldatot.
A másik kontakt nyomtatásos módszernél egy szilikonformába öntött polidimetil-sziloxán rétegre viszik fel a szerves anyagréteget, majd ezt vonják be egy QD oldattal, amiből elpárologtatják az oldószert és végül csak egyetlen réteg QD-kristály marad. Ezzel az eljárással készülnek például a többszínű QD-LED-ek, amelyek 25 mikrométer széles piros, zöld és kék QD rétegekből állnak.
A módszer rendkívül nagy felbontású panelek létrehozását teszi lehetővé, akár 1000 PPI-s pixelsűrűséggel.

Az LG első QD TV-je.

Felhasznált irodalom