pektin
(E 440, kálium- és nátrium pektát, E440(a), amidált pektin, E440(b))

Nagymolekulájú poliszacharid, amely sok galakturonsavat tartalmaz (oxidált galaktóz metilezett polimer formája).
A növényi sejtfalban, különösen a fiatal primer sejtfalban ragasztóanyagként működik.
Az olyan gyümölcsök, mint az alma, egres különösen sok pektint tartalmaznak.
Kivonatolják alma-, citrom-, narancs- és répa hulladékából.
Magát a pektint használják, vagy annak sóit (E440(a) = kálium- és nátrium pektát), (E440(b) = amidált pektin).
Használják emulgeáló-, zselésítő-, stabilizáló-, sűrítő- és hordozó adalékként édességek-, lekvár-, fagylalt-, üdítők- és tartósított (konzerv) ételek gyártásához.
Az orvostanban hasmenés és vérzések ellen használják.

Élelmiszeradalékként kódja E 440, illetve a különböző vegyületváltozatok (fentebb) betűjele.

Felhasznált irodalom