Öveges József

(1895 - 1979)
A Zala megyei Páka községben 1895. november 10-én született.
Ősei apai ágon legalább kétszáz évre visszamenően néptanítók voltak.
Az elemi elvégzése után a győri Bencés Gimnáziumba, majd a piaristák növendékeként Kecskemétre került. Különösen a matematika és a fizika iránt érdeklődött.
A Pázmány Péter Tudományegyetemen 1919-ben kitűnő eredménnyel tanári diplomát szerzett.
Egy évvel később, 1920. július 10-én a piarista rend tagjaként pappá szentelték.
Tanári pályáját vidéken kezdte. Tanított Szegeden, Vácott és Tatán.

A leghosszabb ideig, összesen tizenkét éven át, a tatai kegyes-tanítórendi Gróf Esterházy Miklós Gimnáziumban. Ott döntötte el, hogy tudományos könyveket ír az ifjúságnak. Szerette volna feltárni az újabb nemzedékeknek a fizika csodáit, szépségeit.

Első könyvét - 1929-ben - egy külföldi író művének hatására írta Időjóslás - időmeghatározás címmel. A kiadók nem bíztak a sikerben, ezért Övegesnek kétezer előfizetőt kellett összegyűjtenie. Hirdetőplakátot készített a következő felirattal: "Adja el az esernyőjét, és vegye meg Öveges József: Időjóslás - időmeghatározás című könyvét!"

Tanítványait arra buzdította, hogy a jelenségeket képzeljék maguk elé, és így próbáljanak beszélni róla.
Hitt az élőszó erejében, abban, hogy fontos a magyarázat. Kedvenc hasonlatát, amely egy jerikói rózsáról szólt, többször elmondta. Ez a rózsa egy "ronda, összeszáradt növény, de ha vízbe tesszük, csodálatosan szép, színes virág lesz belőle". A tankönyveket ilyen száraz valaminek tartotta, amit a tanári magyarázat tesz varázslatával teljessé, színessé. Kollégáinak többször elmondta: "A mi szerepünk a bányászlámpáé: csak oda akarunk elegendő fénnyel világítani, ahol szükség van rá."

A tanítás után szívesen mélyedt el szaktárgyaiban; szakadatlanul tovább bővítette tudását. Szabadidejében tankönyveket írt, mert úgy gondolta, hogy nincs megfelelő könyv, amelyből tanulni lehetne. Kis Fizika címmel két műve jelent meg 1939-ben: "Szeretném, ha a könyvecskében nyoma maradt volna annak a szeretetnek és kedvnek, amellyel írtam. Munkám legnagyobb jutalma az lesz, ha a kisdiák néhányszor felkiált tanulás közben: Még annál is sokkal szebb a fizika, mint gondoltam! Ez volt a célom."

Tata 1964-ben díszpolgárává választotta.
Egykori kedves iskolájában - a mostani Eötvös József Gimnáziumban - születésének 85. évfordulóján emléktáblát avattak.
Az iskolában minden évben megrendezik az Öveges-emlékversenyt az I. és II. osztályosok számára.

Halálának 10. évfordulóján több hónapos Öveges József jelenségbemutató kiállítást tartottak.
Örök álma volt, hogy tudományos játékszobákat létesíthessen, és 1995 őszén be is teljesült álma: megnyitották a Csodák Palotáját! Öveges professzor öröksége remélhetőleg tovább él a mai és a későbbi tanítók, diákok nemzedékeiben is.

(Lexikonom "léte" Öveges tanár úrnak köszönhető. 2000-ben az Érdekes fizika című könyvét kezdtem el gépre vinni. Ebből alakult ki a most - 2014.02.12. - több, mint 10.000 címszavas vilaglex.)

Felhasznált irodalom