mozgófilmvetítő

Mozgófilm, ernyőre való nagyított képének kivetítésére szolgáló készülék.

A kivetítés elve megegyezik a diavetítőknél alkalmazottal (ábra).

A mozgókép vetítésekor azonban, minden egyes képkocka egy rövid időre megáll a képkapuban, miközben átvilágítják. Ezután a filmet szakaszosan tovább mozgatják egy fogaskerék vagy beakadó villa segítségével (képváltás). A film mozgása közben a fény útját egy forgórekesz (szektor) eltakarja. (Ez látható az animácóban.)
A filmen levő hangcsíkot egy külön álló hangfej (fotocella) olvassa le, olyan helyen, ahol a film már állandó sebességgel folyamatosan mozog.

Moziban történő vetítésnél a nagy vetítőernyő erőteljes fényforrást kíván. Ez eredetileg elektromos ívfény volt. Ma 2-5 kW-os xenonlámpát használnak, amelynek fényét egy nagy parabolatükör gyűjti a képkapuba. A 35 mm-es filmet nagy orsók adják le és veszik fel, amelyeken 1300 m hosszú film is elfér.

Egy korszerű filmvetítőgép

Folytonos hurokrendszert is sokfelé használnak 4,5 órás időtartamú programoknál (ami több mint 7500 m hosszú filmet jelent) vízszintes forgó tárcsákat, plattereket alkalmaznak.
A kisebb vetítővászonra szolgáló 16 mm-es vetítők általában 25-500 W-os fémhalogén lámpákkal működnek és 500 m-es filmtekercset használnak.

Felhasznált irodalom