módosított keményítők
A keményítő mellett
a belőle mesterségesen előállított különböző vegyületeket
is alkalmazzák az élelmiszeriparban.
Ezek étkezési keményítő
egyszeri vagy többszöri átalakításával nyert termékek, melyet fizikai,
kémiai vagy enzimes
kezeléssel állítanak elő.
A kémiai átalakítás történhet pl. savval
vagy lúggal, részleges hidrolizálással vagy fehérítéssel.
Általában rövidebb láncokból állnak.
Gyakran előgélesített formában vannak jelen, a vízben való oldhatóság elősegítésére.
Általában stabilizátorként, emulgeálószerként,
sűrítő anyagként, és hordozóként használatosak bizonyos élelmiszerekben.
Hatásuk leginkább a "rántáshoz" hasonlítható.
Élelmiszeradalékként az alábbi kódokkal
jelennek meg:
- oxidált-keményítő - E 1404 (oxidációval
módosított keményítő)
- monokeményítő-foszfát - E 1410 (foszforsavval
kezelt keményítő)
- dikeményítő-foszfát - E 1412 (foszforsavval
kezelt keményítő)
- foszfatált dikeményítő-foszfát - E 1413 (foszforsavval
kezelt keményítő)
- acetilált dikeményítő-foszfát - E 1414 (foszforsavval
és ecetsavval kezelt
keményítő)
- acetilált keményítő - E 1420 (ecetsavval
kezelt keményítő)
- acetilált dikeményítő-adipát - E 1422 (ecetsavval
és adipinsavval kezelt keményítő)
- hidroxi-propil-keményítő - E 1440 (lúggal
kezelt keményítő propil-észter)
- hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát - E 1442 (lúggal
és foszforsavval kezelt keményítő
propil-észter)
Néhány módosított keményítőt tartalmazó élelmiszer