módosított keményítők

A keményítő mellett a belőle mesterségesen előállított különböző vegyületeket is alkalmazzák az élelmiszeriparban.
Ezek étkezési keményítő egyszeri vagy többszöri átalakításával nyert termékek, melyet fizikai, kémiai vagy enzimes kezeléssel állítanak elő.
A kémiai átalakítás történhet pl. savval vagy lúggal, részleges hidrolizálással vagy fehérítéssel.
Általában rövidebb láncokból állnak.
Gyakran előgélesített formában vannak jelen, a vízben való oldhatóság elősegítésére.

Általában stabilizátorként, emulgeálószerként, sűrítő anyagként, és hordozóként használatosak bizonyos élelmiszerekben.
Hatásuk leginkább a "rántáshoz" hasonlítható.

Élelmiszeradalékként az alábbi kódokkal jelennek meg:
- oxidált-keményítő - E 1404 (oxidációval módosított keményítő)
- monokeményítő-foszfát - E 1410 (foszforsavval kezelt keményítő)
- dikeményítő-foszfát - E 1412 (foszforsavval kezelt keményítő)
- foszfatált dikeményítő-foszfát - E 1413 (foszforsavval kezelt keményítő)
- acetilált dikeményítő-foszfát - E 1414 (foszforsavval és ecetsavval kezelt keményítő)
- acetilált keményítő - E 1420 (ecetsavval kezelt keményítő)
- acetilált dikeményítő-adipát - E 1422 (ecetsavval és adipinsavval kezelt keményítő)
- hidroxi-propil-keményítő - E 1440 (lúggal kezelt keményítő propil-észter)
- hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát - E 1442 (lúggal és foszforsavval kezelt keményítő propil-észter)

Néhány módosított keményítőt tartalmazó élelmiszer


Felhasznált irodalom