Millikan, Robert Andrews

(1868-1953) Nobel-díjas amerikai fizikus.
Morrisonban (Illinois, USA) született.
A Maquoketa High Schoolban (Iowa) tanult.
1886-ban az Oberlin College-ba (Ohio) került.
Ezután két évig fizikát tanított általános iskolában.
1893-ban, miután megszerezte a tanári diplomát fizikából, ösztöndíjat kapott a Columbia Egyetemre.
1895-ben megszerezte a Ph.D. fokozatot az izzólámpák által kibocsátott fény polarizációjával kapcsolatos kutatásával - olvadt aranyat és ezüstöt alkalmazva.
1895-1896-ban egy évet Németországban a Berlini és a Göttingeni Egyetemen töltött.
A. Michelson kérésére jött vissza az újonnan alapított Chicago University Ryerson Laboratóriumába aszisztensnek.
Fizikát tanított és több könyv társszerzője volt.
Tudósként számos jelentős felfedezése volt, főleg az elektromosság, optika és molekuláris fizika területén.
Korai jelentős sikere az elektron elemi töltés meghatározása (1910). (A kísérlet leírása lentebb megtalálható.)
Ezután kísérletileg igazolta Einstein összes fontos fotoelektromos egyenletét, és a Planck-állandó első közvetlen fotoelektromos meghatározását adta.
Foglalkozott a Brown-mozgással a gázokban.
A légkörbe belépő, Föld felé zuhanó részecskék mozgástörvényének felfedezésével, más elektromos jellemzők vizsgálatával együtt, a kozmikus sugárzás jelentős tanulmányozásához vezettek.
Számos kitüntetés mellett, 1923-ban fizikai Nobel-díjat kapott.

Az olajcsepp kísérlet volt az első közvetlen és mindent eldöntő mérés egyetlen elektron elektromos töltésének mérésére. Eredetileg 1909-ben végezte el Millikan.
Egy parfümszórót hasznát apró olajcseppek létrehozására porlasztással egy átlátszó kamrában. Felül és alul akkumulátorhoz kapcsolt fémlemezek voltak, egy pozitív (az animációban vörös) és egy másik negatív (az animációban kék). Mivel minden cseppecske valamennyire feltöltődik statikus elektromossággal, miközben a légtéren áthalad, mozgásuk sebessége szabályozható a fémlemezeken megváltoztatva a feszültséget. Amikor a fémlemezek közötti teret sugárzással (pl. röntgensugárzással) ionizálta, az elektronok a levegőből hozzákapcsolódtak az olajcseppekhez, negatív töltésűvé téve azokat. Millikan megfigyelte egyik cseppet a másik után, a feszültséget változtatva, és nem tapasztalt semmilyen hatást. Számos ismétlés után arra a következtetésre jutott, hogy a töltés csak bizonyos fix értéket vehet fel. Ezeknek az egységeknek a legkisebb értéke nem más, mint egyetlen elektron töltése.

Felhasznált irodalom